Denník N

Cholera, hladomor a bomby súperiacich šíitov a sunitov. Bitka o kľúčový prístav odďaľuje koniec vojny v Jemene

Vojna v Jemene vyhnala z domovov tri milióny ľudí a osem miliónov čelí hladomoru. Prebiehajúca bitka o kľúčový prístav ešte zhorší najväčšiu humanitárnu krízu na svete.

Jemenskí povstalci v Saná. Foto – AP

Cholera je nebezpečná hnačková infekčná choroba, ktorej zdrojom nákazy je človek. Baktérie cholery sa šíria pitnou vodou znečistenou výkalmi či kontaminovanými potravinami.

V Európe ide o raritné ochorenie, no v Jemene je takou bežnou chorobou ako prehlbujúci sa hladomor a chudoba. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa ňou nakazilo už milión ľudí.

Milióny hladujúcich a bez domova

Krajina, kde vojna vyhnala z domovov tri milióny ľudí a potravinovú pomoc potrebuje podľa OSN viac ako 22 miliónov z 27 miliónov obyvateľov, prežíva najhoršiu humanitárnu katastrofu na svete.

Za všetko môže vojna, ktorú od roku 2015 vedú šíitskí povstalci Húsíovia, podporovaní Iránom, a jemenská vláda prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího, za ktorou stojí medzinárodná koalícia na čele s prevažne sunitskou Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi.

Od začiatku občianskej vojny, ktorú do veľkej miery živí šíitsko-sunitská rivalita, zomrelo vyše desaťtisíc ľudí. Hrozivá bilancia sa zrejme ešte zvýši potom, čo tento týždeň medzinárodná koalícia rozbehla novú ofenzívu o prístav Hudajdá.

Ľudskoprávne aj charitatívne organizácie pritom varovali, že bude mať devastujúci dopad na krajinu, ktorá už pred vojnou patrila medzi najchudobnejšie na svete.

Kľúčový prístav

Prístav Hudajdá, ktorý je pod kontrolou Húsíov, je totiž jednou z tých častí infraštruktúry, ktorá ešte funguje, a veľmi čulo. Nachádza sa 150 kilometrov na juhozápad od hlavného mesta Saná, ktoré majú tiež pod kontrolou povstalci.

Hudajdá je najväčším prístavom v tejto blízkovýchodnej krajine na juhu Arabského polostrova. Aj preto sa hovorí, že bitka oň bude jednou z najdôležitejších a najkrvavejších za posledné tri roky vojny.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jemen a húsiovci

Svet

Teraz najčítanejšie