Denník N

Traja mladí ľudia opisujú, ako sa vzdali práce, ktorú mali radi, aby nevyhoreli

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Neplatené niekoľkomesačné voľno, sabatikal, sa postupne dostáva aj do povedomia Slovákov. Najčastejšími dôvodmi odchodu z práce je únava, preťaženosť alebo túžba po zmene.

Na prvý pohľad sú to úplne odlišní ľudia okolo tridsiatky. Vyštudovaní, niekoľko rokov pracujúci, budujúci si kariéru v rôznych oblastiach od finančníctva po tretí sektor. Ich spoločným znakom je, že všetkých práca bavila a napĺňala. Až tak, že sa z nej rozhodli odísť a aspoň na čas si nehľadať novú.

Fero Pauliny (33), Martin (37), ktorý si neželal zverejniť svoje priezvisko a Mirka Grofová (29) nám porozprávali svoje príbehy o tom, ako niekoľko rokov pracovali naplno a s radosťou. Ako sa ich postoj k práci a k sebe samým začal postupne meniť, až si nakoniec uvedomili, že nevládzu a musia s tým niečo urobiť. Nejde len o klasický syndróm vyhorenia, títo ľudia minuli svoje úspory, aby niekoľko mesiacov nemuseli pracovať.

Podľa časopisu Harvard Business Review zo sabatikalu profitujú zamestnanci aj firmy či inštitúcie. Zamestnanec je po sabatikale produktívnejší, zodpovednejší a zlepší sa aj vzťah medzi ním a jeho podriadenými.

V roku 2017 Spoločnosť pre riadenie ľudských zdrojov urobila prieskum medzi vyše troma tisíckami firiem po celom svete.  Z nich len 17 percent

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Slovensko, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie