Denník N

Manažér firmy, ktorá je v tendri o 60 miliónov lacnejšia ako slovenskí hráči: Nerozumiem vysokým tunajším cenám

Takto sa napríklad prerábala trať pri Trenčíne z tradičných 120 km/hod. na 160 km/hod. Foto – TASR
Takto sa napríklad prerábala trať pri Trenčíne z tradičných 120 km/hod. na 160 km/hod. Foto – TASR

V Kazachstane je iná mentalita, pochádza to z bývalého režimu. Ale dnes je tam veľmi otvorený trh, hovorí manažér taliansko-kazašského konzorcia, ktoré súťaží o najväčšie zákazky na Slovensku.

Manažéri tradičných stavebných firiem a ich lobisti zažívajú mimoriadnu situáciu. Do najväčšej železničnej zákazky na Slovensku za posledné roky sa prihlásil nováčik zo zahraničia. Kazašsko-talianske konzorcium sľubuje, že prerobí koľajnice pri Bratislave na 200-kilometrovú rýchlosť za 212 miliónov eur. To je takmer o 100 miliónov eur menej, než čakali železničiari a asi o 60 miliónov menej než núka druhý v poradí. Velí tomu taliansky manažér Roberto Piccioli, ktorý si je kazašskou cenou istý. V rozhovore vysvetľuje aj:

  • či sa budú súdiť, ak veľký tender nevyhrajú,
  • prečo máme veriť, že tradiční stavbári sú drahí, a nie tí kazašskí príliš lacní, 
  • prečo používajú referencie z Kazachstanu, Ruska alebo Albánska, 
  • čo odpovie vplyvnému štátnemu manažérovi, ktorý otvorene pochybuje, či exotické referencie skutočne existujú,
  • či sem plánujú priniesť na prácu ľudí z Kazachstanu alebo z Číny, ak zákazku získajú,
  • prečo sa pred súťažou nevedeli dohodnúť s domácimi stavbármi, aby s nimi išli do tendra, a
  • ako funguje verejné obstarávanie v Taliansku alebo v Kazachstane.

Za modernizáciu trate pri Devínskej Novej Vsi pýtate od železníc o 60 miliónov eur menej ako druhý v poradí. To je ako možné?

Problém môže byť v tom, že o túto zákazku sa súťaží špeciálnym spôsobom, postupom, ktorý sa nazýva žltý fidic. Znamená to, že stavbári trať nielen postavia, ale ju aj naprojektujú. Keď projektujú, majú priestor hľadať efektívnejšie riešenia, využiť svoje špeciálne technológie. Tradiční hráči z tohto trhu možno navrhujú napríklad signalizáciu v drahšom riešení.

Vravíte, že máte lepšie technológie než Váhostav, Strabag alebo TSS Grade?

Možno je v tom ešte niečo. Na Slovensku sa takýto veľký železničný tender vypisuje prvýkrát po dlhšom čase (naposledy sa vypisovala pred troma rokmi prerábka trate pri Púchove za cca. 360 mil. eur, pozn. red.). Možno slovenské firmy nie sú celkom zorientované v aktuálnych cenách elektrifikácie či iných komponentov na európskom trhu. Možno vieme lepšie odhadnúť cenu trakcie. Slovensko je malý, nie európsky trh.

O túto zákazku bojujú aj dcérske firmy medzinárodných koncernov ako Strabag alebo Eurovia. Tí asi poznajú európske ceny.

Možno máme väčšie skúsenosti. Súťažíme v konzorciu s kazašskou firmou Integra Construction. To je v skutočnosti majiteľ našej firmy (talianskej Todini), takže sme prakticky jedna spoločnosť. Oni majú významné skúsenosti z prác na železnici, a my, Todini, sme európska firma zameraná skôr na diaľnice. Výsledkom je, že dobre poznáme európsky trh, celý železničný sektor, aj reálne ceny na ňom. Platí to tak na slovenskom ako aj európskom trhu. Na signalizáciu alebo elektrifikáciu potrebujete špeciálnych technologických partnerov. Nám dodávajú firmy ako Bombardier alebo Mitsubishi

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie