Denník N

Klimatické zmeny spôsobili, že ľad na Antarktíde sa topí trikrát rýchlejšie

Obrovské objemy topiaceho sa ľadu na Antakrtíde ovplyvňujú všetko a všetkých na svete. Foto - TASR/AP Ian Joughin
Obrovské objemy topiaceho sa ľadu na Antakrtíde ovplyvňujú všetko a všetkých na svete. Foto – TASR/AP Ian Joughin

Keby sa na Antarktíde roztopil všetok ľad, odhaduje sa, že nárast hladiny morí by mohol byť takmer 60 centimetrov.

Od roku 1992 sa na Antarktíde roztopili tri bilióny ton ľadu, čo by mohlo znamenať takmer 8-milimetrový nárast hladiny morí, píše v novej štúdii v časopise Nature medzinárodný tím vedcov.

Ich práca je dosiaľ najkompletnejším popisom antarktického ľadového štítu.

Na štúdií pracovalo viac ako 80 vedcov a vedkýň zo 44 rôznych organizácií a vypočítali, že do roku 2012 sa na Antarktíde roztopilo asi 84 miliárd ton ľadu ročne.

Trikrát rýchlejšie

Najvarovnejším zistením je však to, že za posledných päť rokov sa rýchlosť topenia takmer strojnásobila na 241 miliárd ton každý rok a tempo stále stúpa.

,,Toto musí byť dôvodom na obavy vlád, ktorým dôverujeme, aby chránili pobrežné mestá a komunity,“ povedal pre britský Guardian profesor Andrew Shepherd, ktorý výskum viedol. Dodal, že rýchlosť topenia bola aj pre nich „prekvapujúca“.

Tím výskumníkov Imbie aktualizoval údaje počas 25 rokov a najnovšie najnovšie dáta o stave ľadovej prikrývky získal pomocou satelitov, pozemných i podzemných meraní. Vďaka medzinárodnej spolupráci polárnikov máme prehľad o skutočnom stave ľadovcov a globálnom náraste hladín morí.

Spaľovanie fosílnych palív

Aj keď cieľom štúdie nebolo zistiť podiel ľudskej činnosti na klimatických zmenách, vedci z topenia ľadu vinia globálne otepľovanie v dôsledku klimatickej zmeny.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie