Denník N

V Česku aj v New Yorku pomohli bezplatné obedy deťom k lepším výsledkom, u nás majú často len suchú stravu

obrázok – Fotolia
obrázok – Fotolia

V severských krajinách majú všetky deti bezplatné obedy už roky. To neznamená, že deti majú dobré výsledky vďaka zaručenému teplému jedlu denne.

Hrachový prívarok, špagety s grankom, žemľovka, kapustné fliačky. Deti často nechávajú v školskej jedálni nedojedené obedy a odpor k takýmto jedlám si prenášajú aj do dospelosti. Pre mnohé deti z chudobných rodín by však aj to bol luxus, nie je pre ne bežné, že by mali aspoň jedno teplé jedlo denne.

Vládny Smer sľubuje bezplatnú stravu pre všetkých žiakov základných škôl a posledného ročníka škôlok a hoci to tak nepomenoval, spustil tým aj debatu, či by to pomohlo deťom z chudobných rodín a teda aj rómskym deťom.

Bezplatné obedy pre všetkých 440-tisíc žiakov a najstarších škôlkarov na Slovensku by stáli približne 106 miliónov eur na rok. To je veľká suma, dnes štát posiela ročne na základné školstvo zhruba 500 miliónov eur a ďalších zhruba dvesto miliónov prispievajú samosprávy.

Už dnes štát čiastočne prispieva na školské obedy deťom z najchudobnejších rodín – v apríli 2018 prispel zhruba 56-tisíc deťom v priemere 11 eur, teda zhruba 62 centov na jeden obed. Znamená to, že zaplatil zhruba polovicu ceny obeda, a iba deťom, ktorých rodiny sú v hmotnej núdzi.

Štát tak dnes zďaleka nepomáha všetkým rodinám, ktoré žijú v chudobe, napríklad mladým rodinám s nízkymi platmi či rodinám, kde je jeden rodič pracuje za nízky plat. A nevie sa takto zamerať napríklad ani na deti s rodičmi alkoholikmi alebo s inými problémami – jediným kritériom je hmotná núdza. Zostáva tak stále veľká skupina detí, ktorým rodičia obedy neplatia a nevieme nič o tom, či majú aspoň jedno zdravé jedlo denne.

Slovenská dilema teraz znie: má štát zaplatiť školské obedy všetkým deťom bez ohľadu na to, ako dobre zarábajú ich rodičia? Má to urobiť, keď vieme, že teraz chudobným deťom adresne nevie pomôcť, pretože nevie príspevok na obedy zacieliť na všetky, ktoré to naozaj potrebujú? A je dobré uprednostniť rovnosť detí v stravovaní, keď to má zhltnúť viac ako desatinu výdavkov na základné školstvo? Alebo vieme tieto peniaze využiť efektívnejšie?

Česko: Deti z chudobných rodín viac chodia do školy

Štát platí obedy chudobným deťom v Česku či v New Yorku a všetkým žiakom vo Švédsku, Fínsku a v Estónsku. Pozreli sme sa na to, ako to tam vplývalo na deti a oslovili sme riaditeľov slovenských základných škôl a odborníkov na školstvo, aby povedali, čo od takéhoto kroku očakávajú.

Hlavné zistenia zo štátu New York a z Česka:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Obedy zadarmo

Slovensko

Teraz najčítanejšie