Denník N

Rusko zase neustrážilo výdavky

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Na svetovom šampionáte sa nemrhá peniazmi tak ako na zimnej olympiáde v Soči. Ale tam si Rusi nastavili latku príliš nízko.

Ak boli rekordné náklady na zimnú olympiádu v Soči v roku 2014 stelesnením plytvania ruskej vlády, svetový šampionát vo futbale, ktorý sa začal v stredu, pôsobí oveľa decentnejším dojmom. No napriek veľkej snahe udržať výdavky pod kontrolou sa režim prezidenta Vladimíra Putina stále nenaučil, ako byť šetrný.

Cenoví preborníci

Najčastejšie citovaný odhad výdavkov na olympiádu v Soči je 51 miliárd dolárov, čo je o 11 miliárd viac, ako stáli druhé najdrahšie hry, totiž letná olympiáda 2008 v Pekingu. Ruská vláda však nikdy nepriznala, že ju hry stáli až tak veľa. Namiesto toho spomínala až smiešne nízke čísla: sám Putin napríklad spomenul 214 miliárd rubľov, čo v januári 2014 predstavoval asi 6,4 miliardy dolárov. Ja sa prikláňam k detailnejšej analýze, ktorú vypracoval tím vedený protikorupčným aktivistom Alexejom Navaľným: išlo o 45,8 miliardy, z čoho 96,5 percenta platila vláda, štátne spoločnosti a štátna rozvojová banka VEB.

Prepočítané na jedného obyvateľa obsadilo Rusko druhé miesto za finančne katastrofálnou gréckou letnou olympiádou v roku 2004. A čo sa týka medailí, ich cena bola bezprecedentná: kým v Rusku za celú sadu zaplatili 510 miliónov dolárov, v Pekingu stála 117 a vo Vancouveri v roku 2010 len 104 miliónov dolárov.

Lepšie ako v Brazílii

Našťastie, ukazuje sa, že svetový futbalový šampionát nebude až takým rozhadzovaním peňazí. Podľa aprílovej správy organizačného výboru boli celkové výdavky na prípravu 683 miliárd rubľov, čo je pri súčasnom kurze asi 11 miliárd dolárov. A s týmto oficiálnym odhadom nepolemizuje žiadna nezávislá skupina.

Keď sa Rusko uchádzalo o majstrovstvá sveta, hovorilo, že minie 3,82 miliardy na obnovu existujúcich a výstavbu nových štadiónov. Nakoniec štát minul 4,3 miliardy. Bolo to navýšenie, ale nie také vysoké ako v Soči, kde mal pôvodne štadión pre krasokorčuliarov stáť 44 miliónov, ale nakoniec zaň zaplatili až 272 miliónov dolárov.

Celkové ruské náklady na futbalový sviatok sa v porovnaní so 40 miliardami randov (to v júni 2010 predstavovalo asi 5,2 miliardy dolárov), ktoré na futbalový šampionát minula juhoafrická vláda a miestne samosprávy, zdajú ako pre-
mrštená suma, ale v skutočnosti sú nižšie ako rekordných 15 miliárd dolárov, ktoré za majstrovstvá v roku 2014 zaplatila korupciou prelezená Brazília. Navyše, 4,8 miliardy z celkovej sumy šlo na renováciu letísk a inej užitočnej infraštruktúry, ktorú Rusko potrebuje bez ohľadu na to, či organizuje nejakú športovú akciu.

Príliš drahé sedadlá

Prirodzene, k veľkým vládnym kontraktom sa dostali Putinovi kamaráti, okrem iného aj niektorí jednotlivci so sankčných zoznamov. Lenže tentokrát vláda vrátane obávaných bezpečnostných zložiek na konštrukčné projekty starostlivo dohliadala. Napríklad v marci zatkli Zjavudina Magomedova, ktorý patril k šťastlivcom, čo získali zákazky, za to, že údajne spreneveril peniaze z vládnych fondov určených na konkrétne stavby. Vo februári zase ruské ministerstvo športu zažalovalo niekoľkých stavebníkov, vrátane spoločnosti vlastnenej Putinovým priateľom Gennadijom Timčenkom, za prekročenie rozpočtu a niektoré súdne spory už aj vyhralo.

No napriek tvrdšej kontrole a realistickejším odhadom ceny projektov je futbalový šampionát v Rusku nevysvetliteľne drahý, keď sa cena štadiónov prepočíta na jedno sedadlo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie