Denník N

Samit máme za sebou, teraz môžeme začať s úplatkami

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Buď si bude Trump kupovať pokoj za peniaze, alebo nedá nič a Kim sa mu odplatí ďalšími skúškami zbraní, čo prezidenta znemožní.

Autor je komentátor Washington Post

Zdá sa, že samit v Singapure, ktorý sa uskutočnil 12. júna, skončil tak, že uspokojil oboch lídrov. Americký prezident Donald Trump dostal šancu prezentovať sa ako štátnik a mierotvorca, hoci kritici namietajú, že záverečná dohoda pripomína podobné dohody z minulosti. Kim Čong-un sa zas mohol prezentovať ako globálny hráč, ktorý rokuje ako rovný s rovným s lídrom najväčšej svetovej mocnosti bez toho, aby za to okrem sľubov musel niečím zaplatiť.

Čo asi tak bude chcieť?

Ak nás história Severnej Kórey vôbec niečo učí, je to vysoká pravdepodobnosť, že Pchjongjang nezostane len pri podaní rúk a úsmevoch.

Čo iné môže diktátor chcieť výmenou za dobré správanie? Bude to uvoľnenie sankcií, medzinárodná legitimizácia a obed v Bielom dome? Súdiac podľa doterajších skúseností, je odpoveď jednoduchá: bude chcieť peniaze. Pchjongjang môže vydierať Spojené štáty alebo ich spojencov, žiadať pomoc vo forme finančných transakcií, a tak by Trump mohol pokračovať v tvrdeniach, že „vyriešil“ Severnú Kóreu. A ak Trump prestane platiť, Severná Kórea má k dispozícii množstvo nástrojov, ako zmenšiť Trumpove šance na znovuzvolenie.

Uplácanie a reputácia

Zabudnite na Trumpovu knihu Umenie obchodu alebo na severokórejské propagandistické mnohozväzkové diela o drahých vodcoch. Aby sme pochopili, ako sa môže Severná Kórea správať po historickom samite, ktorý bol tiež historickým sklamaním, mali by sme si prečítať o tom, ako so svojím bojovným susedom rokoval bývalý juhokórejský prezident I Mjong-bak.

Ten vo svojich memoároch z roku 2015 spomínal na svoju skúsenosť z roku 2009, keď rokoval s Kimovým otcom Kim Čong-ilom o príprave samitu rozdelených krajín. Ako podmienku stretnutia si Kim vypýtal úplatok, ktorý nebol malý. Požadoval 400-tisíc ton ryže, 300-tisíc ton umelých hnojív, 100-tisíc ton kukurice a 10 miliónov dolárov ako pomoc na stavbu ciest. A ako čerešničku na torte Pchjongjang požadoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Severná Kórea

Komentáre

Teraz najčítanejšie