Denník N

Iniciatíva Za slušné Slovensko podáva trestné oznámenie na Fica za ohováranie a šírenie poplašnej správy

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Organizátori protestov, na ktoré chodili desaťtisíce ľudí, dávajú trestné oznámenie na bývalého predsedu vlády.

Iniciatíva Za slušné Slovensko podáva trestné oznámenie na Roberta Fica za šírenie poplašnej správy a ohováranie. „Poslanec Fico sa ešte ako premiér snažil ľudí zastrašiť,“ hovorí Juraj Šeliga, jeden z organizátorov protestov, o tom, ako bývalý premiér strašil dlažobnými kockami a prevratom kvôli zhromaždeniam po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Iniciatíva oznámila, že najbližší protest bude na budúci týždeň v piatok v Bratislave, Košiciach a Banskej Bystrici. V Bratislave by sa mal začať pred úradom vlády a presunie sa na Námestie SNP. Organizátori chcú zhodnotiť tri mesiace vlády Petra Pellegriniho. „Dnes, keď sa politici snažia nastoliť normalizáciu, platí o to viac, že my všetci sme tí, na ktorých sme čakali,“ napísali.

Organizátori nevideli a nevidia žiadny signál, že vláda chce obnoviť dôveru ľudí v štátnu moc. „Dodnes nevidíme žiadnu pomoc farmárom, ktorých stále obťažujú organizované mafiánske skupiny. Prokurátor, ktorý poukázal na podozrivé tendre a podal trestné oznámenie, stihol byť disciplinárne stíhaný, kým bývalí ministri vnútra a dopravy neboli ani len vypovedať,“ napísali organizátori o prokurátorovi Vasiľovi Špirkovi, ktorého preverovali pre jeho vystúpenie o tendri a slovách o podozreniach voči Robertovi Kaliňákovi a Jánovi Počiatkovi.

Vláde vyčítajú organizátori protestov aj nomináciu Denisy Sakovej na ministerstvo vnútra. „Nominácia ministerky Sakovej a následná zmena policajného prezidenta za človeka, ktorý bol blízkym spolupracovníkom Roberta Kaliňáka, nie je snahou o obnovenie dôvery ľudí v štátnu moc,“ píšu organizátori. Spomínajú aj RTVS, z ktorej odišli novinári podľa organizátorov pre snahu jej ovládnutie. „Tejto snahe sa musíme nahlas postaviť,“ tvrdia.

O dva týždne by mali povedať aj to, koho budú podporovať v komunálnych voľbách.

Ďalšie Ficove hrozby

Robert Fico reagoval, že trestné oznámenie súvisí s jeho avizovanou tlačovou besedou. Na nej Smer oznámil sprísnenie kampane pred prezidentskými voľbami. Fico pohrozil, že vďaka trestnému oznámeniu bude môcť aspoň rozprávať, „kto koho financuje“ a „akí poradcovia sem chodili“. „Je dobré, že to urobili. Aspoň môžem hovoriť otvorene, ako to vidím. Kto koho financuje,“ hovoril Fico a útočil na prezidenta Andreja Kisku.

Pre Kiskove nezrovnalosti v kampani chce Smer zaviesť zmenu zákona, aby sa každý kandidát na prezidenta musel vzdať počas kampane daňového tajomstva.

„Zaujímalo by ma, prečo sa organizátori doteraz nevyjadrili k prezidentovi Andrejovi Kiskovi,“ odpovedal Fico vyhýbavo na otázky o trestnom oznámení s tým, že ak chceme mať rovnaký meter, tak sa treba vyjadrovať ku všetkým rovnako. Kiska si podľa neho chcel pätinu kampane vyplatiť cez vratku DPH.

Vnútorný nepriateľ ako za nacizmu a komunizmu

Šeliga pri podávaní trestného oznámenia na Fica hovoril, že hľadanie vnútorného nepriateľa sme tu mali za nacizmu a komunizmu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie