Denník N

Správa o krajine podľa prokuratúry: Vieme vyšetriť domáce násilie aj extrémizmus. Z veľkých rýb sa chváli aj obvinením Kočnera

Jaromír Čižnár a Dušan Kováčik. Foto – TASR
Jaromír Čižnár a Dušan Kováčik. Foto – TASR

Trestných činov korupcie je stále menej, podľa prokuratúry je to z dôvodu nedôslednej práce polície, ale príčinou sú aj občania, ktorí ju neumožňujú odhaliť.

Po prezidentovi predniesli v piatok svoje správy o stave krajiny aj generálna prokuratúra a Úrad špeciálnej prokuratúry. Jaromíra Čižnára tento týždeň operovali, v parlamente ho preto zastupoval prvý námestník Peter Šufliarsky. Za špeciálnu prokuratúru hovoril Dušan Kováčik.

Z oboch správ vyplýva, že orgány činné v trestnom konaní sa začali vážne venovať domácemu násiliu a extrémizmu. V prípade domáceho násilia stúpol počet vecí o 81 percent. Čižnár to uviedol ako svoju prioritu hneď po nástupe do funkcie. Po tom, čo začali veci týkajúce sa extrémizmu dozorovať prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry, výrazne stúpol aj počet týchto odhalených trestných vecí.

Podľa prokuratúry sa spoločnosť radikalizuje. „Páchatelia prezentujú jednoduché nenávistné riešenia spojené s potláčaním práv menšín (Rómovia, židovská komunita), využívajú aj naďalej špecifické aspekty slovenského historického vývoja – opierajú svoje súčasné konanie o názory a myšlienky, ktoré dominovali počas existencie Slovenského štátu 1939 – 1945. Zarážajúce je, že veľké množstvo páchateľov sa hlási k čisto nacistickej ideológii Tretej ríše bez ohľadu na počet obetí a rozsah škôd, ktoré boli v danom období týmto režimom spôsobené,“ píše špeciálna prokuratúra.

Ľudia tiež podľa nej ventilujú svoju frustráciu na Rómoch. Prokuratúra ako úspech uviedla príklad stíhania poslanca ĽSNS Milana Mazureka za jeho výroky v Rádiu Frontinus.

Hlavne opoziční poslanci pravidelne kritizujú prokuratúru za to, že nestíha korupciu alebo vplyvných ľudí.

V prípade korupcie prokuratúra priznáva, že je ohlásených prípadov stále menej. „Treba pritom zdôrazniť, že odhaľovanie a zisťovanie páchateľov korupčnej trestnej činnosti je vo výlučnej pôsobnosti Policajného zboru. Je potom evidentné, že pokles objasnenosti korupčnej trestnej činnosti je dôsledkom nedostatočnej činnosti polície, najmä v operatívnej oblasti, a nespolupráce právnických a fyzických osôb s orgánmi činnými v trestnom konaní pri jej odhaľovaní,“ píše prokuratúra.

Dôvody nevidí v tom, že ľudia polícii nedôverujú, ale v tom, že korupcia je výhodná pre obe strany.

Najväčší úplatok, ktorý sa prokuratúre podarilo odhaliť, je na Pôdohospodárskej platobnej agentúre a išlo o 15-tisíc eur.

„To, čo nám predkladá špeciálny prokurátor, je len slabý odvar,“ povedala o správe Kováčika poslankyňa Veronika Remišová z OĽaNO. V niečom je podľa nej príznačné, že správa ako závažný problém rieši, že prokurátori cestujú na pojednávania nielen do Pezinka, ale aj do Banskej Bystrice. „Ale v súčasnej situácii by sme očakávali náčrt hlavných problémov špeciálnej prokuratúry trochu ináč,“ povedala. 

Organizovaný zločin je rozložený

Prokuratúra v správe píše, že sa jej podarilo rozložiť viacero zločineckých skupín – piťovci, sýkorovci, takáčovci, sátorovci.

V prípade Piťovcov prokuratúra hovorí o pozoruhodnom prielome.

„Po tom, ako začali vypovedať niektorí členovia skupiny k vraždám, spáchaným na objednávku vedúceho tejto skupiny, obvinený Juraj Ondrejčák pristúpil na spoluprácu, priznal spáchanú trestnú činnosť a na tento krok vyzval aj členov svojej skupiny. Táto skutočnosť umožnila podstatne urýchliť trestné konanie. Jednotliví členovia boli postupne vylučovaní na samostatné konanie a boli s nimi uzatvárané dohody o vine a treste.“

V prípade sátorovcov prokuratúra kritizuje aj políciu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie