Denník N

Keď sa Fico bojí, stav republiky sa zlepšuje (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Bezák, Korda a Goda vyberajú udalosť, prešľap i podcenený moment uplynulého týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Pán prezident Kiska bol kritický, priamy a hodnotiaci. Sumár problémov vyvolal množstvo reakcií a komentárov. Keďže sa už začala prezidentská kampaň, reakcie viacerých politikov sú podmienené ich straníckymi nomináciami na prezidentský post. Iným chýbalo viac pozitívneho, vizionárskeho pohľadu či návrhy riešení. Ale veď sa stalo čosi nesmierne vážne a nemožno sa tváriť, že výmenou na pár miestach je to za nami a ideme v starých koľajniciach ďalej. Áno, správa bola opozíciou. Opozíciou voči pragmatickej politike moci, ktorá sa stáva bezohľadnou. Ticho nastáva len po bezobsažných frázach.

Prešľap týždňa

Svet sa mení. Z G7 je G6, odstúpenie USA od dohody s Iránom, zavádzanie ciel medzi bývalými spojencami. A najnovšie stretnutie Kim – Trump. Samozrejme, je lepšie, ak si Kim a Trump vymieňajú úsmevy a komplimenty ako útoky a vyhrážky. A dohoda môže viesť k zmysluplnému procesu. Ale podobné „dohody“ už boli uzavreté v rokoch 1993 a 2005 a navyše obsahovali aj inšpekciu a overovací proces. Trump posilnil pozíciu autokratického štátu typu Severnej Kórey, ale aj pozície Číny a Ruska. Spojenectvá minulého storočia založené na zdieľaní rovnakých hodnôt prestávajú platiť.

Podcenená udalosť

Vrchol korupcie? Korupcia v špecializovanej protikorupčnej jednotke.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa I

Samit Trump – Kim Čong-un. Bohužiaľ. Prevrátiť šachovnicu v spoločnosti lídrov najvyspelejších krajín sveta (a spojencov USA) a utekať do Singapuru pusinkovať sa s diktátorom je hlúpe, trápne, detinské, navyše keď každému geopoliticky len trochu zorientovanému človeku muselo byť jasné, že Kim Trumpovi túto šou ukradne, a ani si pritom nezapotí svoj pri krku zapnutý kabátec. A v Kremli búcha sovietskoje igristoje.

Udalosť týždňa II

Pravdivosť správy o stave republiky, ktorú v stredu predniesol v parlamente prezident Kiska, najlepšie vyjadrujú odmietavé reakcie koaličných politikov – najmä Blaha ani Hrnko opäť raz nesklamali. „Ja som sedel v kancelárii a chcel som si vypočuť prejav v televízii, tam je to objektívnejšie,“ povedal poslanec Fico. A čo tak ho len počúvať v rádiu – nebolo by to najobjektívnejšie? Ale vážne: už by mu konečne mohol niekto povedať, že prídavné meno objektívny sa nedá stupňovať.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie