Denník N

Čo znamená pre VW v Bratislave Trumpova hrozba nových ciel? Zatiaľ nič, zatiaľ zháňajú nových robotníkov

Na snímke výroba Porsche Cayenne v bratislavskom závode VW. Foto - TASR
Na snímke výroba Porsche Cayenne v bratislavskom závode VW. Foto – TASR

Obchodná vojna zatiaľ nijako neovplyvnila slovenské železiarne, hlinikárne ani automobilky.

Kým americký prezident Donald Trump straší protieurópskymi clami, najväčší privátny zamestnávateľ na Slovensku rieši iné problémy. Bratislavský Volkswagen nemôže zohnať dostatok ľudí pre svoje expanzné plány.

Je to také vážne, že vo štvrtok vyjednali manažéri VW s premiérom Petrom Pellegrinim špeciálne opatrenia. Ide najmä o zjednodušenie dovozu ľudí z  krajín mimo EÚ. Bratislavská automobilka má dnes takmer 14-tisíc zamestnancov a hľadá ďalších 1 850.

Nič z toho nenasvedčuje, že by sa závodní manažéri obávali, že nebudú mať pre koho vyrábať. Pritom VW z Bratislavy pošle ročne do USA 20 percent svojej produkcie.

Vyrábajú luxus, posielajú do USA

Volkswagenu zásadne nezmenila plány ani hrozba, že Američania uvalia clá priamo na dovoz áut z Európy. Trump podľa nemeckého Wirtschaftswoche nedávno povedal francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, že nechce, aby New York brázdili mercedesy.

Bratislavský závod VW vyrobil minulý rok takmer 400-tisíc áut, z toho viac než polovica boli luxusné modely ako VW Touareg, Porschce Cayenne či Audi Q8. A dobre sa predávajú aj v USA.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Obchodné vojny

Ekonomika

Teraz najčítanejšie