Denník N

Odomykáme: Štát skúša svoje právnické zručnosti na bezmocných, hovorí Kvasnica

Roman Kvasnica. Foto – archív R. K.
Roman Kvasnica. Foto – archív R. K.

Pripomíname si šieste výročie policajnej razie v osade v Moldave nad Bodvou. Pri tej príležitosti odomykáme starší rozhovor s advokátom Romanom Kvasnicom. Ten do prípadu vstúpil, keď sa pôvodne z obetí razie stali obžalovaní.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

Sledovali ste prípad policajnej razie v Moldave nad Bodvou už predtým, ako ste ho pred pár mesiacmi prevzali?

Vnímal som ho ako verejnosť. Rovnako som sledoval aj mediálne výstupy ministra vnútra a premiéra po zásahu. Možno mi to aj priblížilo inú kauzu, ktorú som v minulosti robil. Som alergický na vystúpenia politikov k zásahom polície. Pokiaľ sa začnú vyjadrovať, je to nebezpečné, lebo môžu prejudikovať do budúcnosti celé vyšetrovanie, čo sa stalo na Slovensku už mnohokrát. Takto som vnímal už na začiatku tento prípad.

Prečo vám tak prekážajú politické vyjadrenia k policajným zásahom?

Pretože polícia je vojensky organizovaná zložka, ktorá sa musí striktne pohybovať v určitých zákonných mantineloch. Akékoľvek výstupy politického vedenia ministerstva vnútra a premiéra sú ohromným zásahom do možnosti riadneho preverenia zákonnosti postupu polície. Politici sú nepoučiteľní a ohromne ich to láka, pretože obvykle majú informácie, ktoré nemajú novinári alebo verejnosť. Majú teda určitú informačnú prevahu a potom to môže byť už iba ich hra s emóciami a, samozrejme, s faktmi.

Prečo politikov tak láka vyjadrovať sa k takýmto prípadom?

Uvedomujem si, že na Slovensku sa už z času na čas zneužíval tupý nacionalizmus, naposledy protimaďarský. Z histórie je zrejmé, že iba nacionalizmus ako spôsob oslovovania určitého spektra voličov dlho nevydrží a obvykle preto nacionalisti prechádzajú k miernym formám rasizmu. Samozrejme, že v 21. storočí v strede Európy nemôžu robiť rasizmus

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie