Denník N

Aj prokuratúra je chorá, pán Čižnár

Jaromír Čižnár. Foto – TASR
Jaromír Čižnár. Foto – TASR

Prokuratúra je podľa aktuálnej správy generálneho prokurátora vraj neodmysliteľným prvkom, ktorý zabezpečuje dodržiavanie zákona. Bolo by nám hej, keby to tak bolo.

Autor je analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika

Viacerí máme ešte v živej pamäti vystúpenie generálneho prokurátora zo začiatku mája. Jaromír Čižnár sa vtedy v súvislosti s témou zneužívania dotácií na farmárčenie a s nimi spätými podvodmi pustil do nebývalo ostrej kritiky ministerky pôdohospodárstva a podpredsedníčky vlády Gabriely Matečnej (SNS) a Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA).

„Systém, aký je tam nastavený, je chorý, a to je ešte to prijateľné slovo,“ uviedol vtedy rozhorčený generálny prokurátor Čižnár. Vďaka sérii článkov reportéra Denníka N Andreja Bána, ktorý nadväzne na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej opísal rozsiahle podvody s agrodotáciami na východe Slovenska, bol totiž onen „chorý systém“ obnažený v plnej nahote. Čím sa pán generálny prokurátor nepochválil, sú fakty svedčiace o tom, že aj systém, ktorý je nastavený na prokuratúre, je taktiež chorý, a to je, veruže, aj v tomto prípade až nevhodne mierny pojem.

Už niekoľko rokov mám ako analytik rok čo rok možnosť opakovane sa zúčastňovať výjazdov Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) do regiónov. Na týchto výjazdoch, zväčša až tam, kde vraj nič nie je, spoločne s členmi tohto združenia poslancom parlamentu Ondrejom Dostálom a Vladimírom Špánikom, operatívne v obciach a mestách riešime problémy, ktoré majú občania s výkonom správy vecí verejných na samosprávnej úrovni. Neverili by ste, čo všetko je na Slovensku možné.

Viaceré príbehy trampôt obyvateľov s ich obcami, zväčša s ich starostami, majú však spoločného menovateľa. Nezlyhávajú zákony, častejšie ide o problém vymáhateľnosti práva. Zlyhávajú kontrolné mechanizmy. Zlyhávajú konkrétne orgány, konkrétne inštitúcie, konkrétni ľudia vo svojich funkciách. Jedným z

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie