Denník N

Nová členka klubu SaS Zimenová: Nebudovala som Spolu a ďalej budem nestraníčka

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Odborníčka na vzdelávanie Zuzana Zimenová kandidovala za Sieť, spolupracovala s Miroslavom Beblavým, ktorý odmietol Smer, a teraz vstúpila do klubu SaS. Sulíka nechce komentovať a vraví, že priamo do strany nevstúpi.

Väčšina ľudí si vás v poslednom čase spájala so stranou Spolu. Do akej miery ste sa podieľali na jej budovaní? Ako často a systematicky ste s nimi vlastne spolupracovali?

Nepodieľala som sa na jej budovaní. Tak sme sa s kolegami dohodli. Do parlamentu som nastúpila neskôr ako Miro Beblavý, Katka Macháčková či Simona Petrík a, pochopiteľne, sadla som si k nim, pretože som k nim mala najbližšie. Do parlamentu som nastúpila ako opozičná poslankyňa, odmietla som spoluprácu so Smerom. Keď sa kolegovia rozhodli, že budú zakladať stranu, hneď som dala najavo, že chcem zostať nezaradená, nestraníčka, odborníčka na vzdelávanie a že chcem niesť naplno túto tému. Keď budujete novú stranu, zožerie vám to veľmi veľa energie. Vidím, že do toho kolegovia veľmi veľa dávajú. Ja sa však chcem naplno sústrediť na svoju tému.

Často ste sa s nimi fotili a naozaj to pôsobilo tak, že chcete pokračovať s nimi.

Nielen keď som nastúpila do parlamentu, ale aj potom som s nimi spolupracovala. Existovali aj naše spoločné diskusie o tom, ako hlasovať za jednotlivé návrhy zákonov, pomáhali sme si v jednotlivých témach, pomáhame si v nich a to sa, dúfam, neskončí. Lenže oni nemali stále vytvorený reálny formálny poslanecký klub a ja som sa rozhodla, že už nechcem takto osamotene ďalej pracovať.

V Spolu sa hovorí o možnosti podieľať sa na vytvorení Kiskovho politického projektu. Do akej miery sa podľa vás na to spoliehajú? Berú to ako hotovú vec?

Na to vám neviem odpovedať práve preto, že s nimi nebudujem stranu. Takéto rozhovory spolu nevedieme.

Nechceli ste byť pri Kiskovom projekte? Hlási sa k nemu už veľa ľudí.

Rozumiem tomu a veľmi držím palce, aby sa to podarilo, ale stále

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie