Denník N

Rehoľná sestra: Nemám rada potraty, no žena má mať na výber

Jeannine Gramick. Foto – Facebook/New Ways Ministry
Jeannine Gramick. Foto – Facebook/New Ways Ministry

Toleranciu k LGBT ľuďom sestra Jeannine Gramick neprestala šíriť ani po tom, čo jej z Vatikánu hrozili vylúčením z rádu.

Sestra Jeannine Gramick sa v slovenských médiách objavila pred troma rokmi, keď ju pápež František spolu s pätnástimi LGBT ľuďmi pozval na audienciu do Ríma. Gramick tvrdí, že manželstvo môže existovať medzi ženou a mužom, medzi dvoma ženami aj dvoma mužmi. „Dôležitá je láska a oddanosť,“ hovorí. Najväčšou prekážkou v prijatí LGBT ľudí sú podľa nej biskupi, ktorí nepočúvajú pápeža Františka. „A takých máte aj na Slovensku,“ povedala počas diskusie v Bratislave. Na Slovensko ju pozvala Spoločnosť pre otvorené kresťanstvo 21. storočia.

Vaši rodičia sú Poliaci, ktorí odišli do Ameriky, kde ste sa narodili. Poliaci sú v Európe vnímaní ako jeden z najkonzervatívnejších národov, čo sa týka práv LGBT ľudí. Vaši rodičia boli tiež konzervatívni?

V Amerike nepremýšľame nad tým, kto je Poliakom alebo Talianom. Moja rodina je s LGBT ľuďmi v poriadku. Ja som jedináčik, ale moje sesternice a širšia rodina akceptujú LGBT ľudí.

Odmala ste boli presvedčená o tom, že byť teplým (angl. gay, pozn. aut.) je v poriadku?

Keď som bola malá, ani som nevedela, že nejakí teplí existujú. Zistila som to, až ako dvadsiatnička.

Čo ste si o nich mysleli?

Spočiatku som ich ľutovala, pretože som premýšľala tak, ako premýšľala aj spoločnosť v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch. Teda, že homosexualita je choroba. Potom som sa však začala stretávať s teplými ľuďmi, čítať o nich a začala som si uvedomovať, že nie sú chorí a je to len mýtus. Moje názory sa zmenili po tom, čo som stretla viacerých takých ľudí a čítala som veľa vedeckých článkov.

Jeannine Gramick (1942)

Je katolíckou rehoľníčkou z USA, ktorá sa vyše 30 rokov venuje pastorácii lesieb a gejov a bojuje za ich plnohodnotné prijatie v katolíckej cirkvi. Je spoluzakladateľkou New Ways Ministry, ktorá sa angažuje v boji za práva LGBT ľudí. V roku 2015 bola aj na Prague Pride.

Myslíte si, že čítanie a štúdium by zmenilo názory aj iných kňazov a členov cirkvi?

Áno, a najmä by pomohlo, ak by osobne spoznali nejakých gejov alebo lesby.

Prečo ignorujú vedu a homosexuálnych ľudí?

Jedným z dôvodov je, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Rozhovory

Životy žien

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie