Denník N

Ženy chcú, aby ich bolo počuť. Musia preto hovoriť hlbšími hlasmi, tak ako kedysi Thatcherová

Mužov s nižšie položenými hlasmi považujeme za kompetentnejších a dôveryhodnejších. Ženy vnímame tak isto, hoci sa nám zdajú menej atraktívne.

Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová by si zrejme nikdy nevyslúžila titul Železná lady, ak by neposlúchla rady svojich poradcov a nepopracovala na svojom veľmi vysokom až škrekľavom hlase. „S takýmto hlasom nebudete mať žiadnu autoritu,“ povedal jej vraj jeden z nich.

To všetko sa odohralo koncom 70. rokov minulého storočia, keď boli ženy v politike a v takejto vysokej funkcii skutočne raritou a keď sa smelo v spoločnosti bez rizika znemožnenia sa a odsúdenia pokojne povedať, že ženy na niektoré pozície naozaj nepatria. Navyše ženy s piskľavým hlasom.

Thatcherová si – legenda hovorí, že s pomocou sira Laurencea Oliviera – vybavila hodiny u hlasového pedagóga v Národnom kráľovskom divadle a podarilo sa jej hlas znížiť do prijateľnej hĺbky. Ako píše odborník na hlasovú kultúru Max Atkinson, barónka Thatcherová to navyše dokázala vo veku, keď sa už ženám hlas prirodzene zvyšuje.

Čím hlbšie, tým lepšie

Viaceré výskumy a napokon aj naše životné skúsenosti potvrdzujú, že máme tendenciu viac dôverovať ľuďom s nižšie položeným hlasom a takíto ľudia (viac muži, menej ženy) sa nám zdajú aj príťažlivejší.

„Hlboké hlasy uprednostňujeme, pretože predpokladáme, že hlasy nie sú len o slovách, ktoré nám zvestujú. Mužov s nižšie položenými hlasmi považujeme za atraktívnejších, telesne silnejších a hlavne kompetentnejších a dôveryhodnejších. A ženy s nižšími hlasmi vnímame presne tak isto, hoci sa nám zdajú menej atraktívne,“ napísal magazín Atlantic, podľa ktorého sú ženy s nižšími hlasmi vnímané ako menej atraktívne preto, lebo im akosi automaticky prisudzujeme viac „mužských čŕt“.

Tak či onak, faktom je, že hlboký hlas sa považuje za dôležitú devízu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie