Denník N

Obyvatelia Obchodnej píšu primátorovi Bratislavy: Nechceme sa už báť, viac hliadok iba v lete nestačí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rezidentom nestačí viac hliadok počas leta. Chcú sa stretnúť s Ivom Nesrovnalom a políciou, aby riešili dlhodobý problém výtržností na ulici.

Primátor Ivo Nesrovnal zvykne opakovať, ako sa Bratislave darí, akú prioritu majú verejné priestory, a keď sa veci neodkladajú, že vidno aj výsledky. Obchodná ulica ako keby do tohto hodnotenia nepatrila.

Brutálny útok na Filipínca Henryho Acordu bol podľa miestnych iba vyvrcholením dlhodobých problémov. Henryho pred tromi týždňami v sobotu nadránom na smrť dobil 28-ročný Juraj H. z Dunajskej Stredy.

„Žiadame vedenie mesta, aby urýchlene zabezpečilo verejný poriadok na Obchodnej ulici, aby sme sa už nemuseli obávať o našu bezpečnosť,“ píše vo výzve primátorovi 38 podpísaných obyvateľov.

Policajti na Obchodnej ulici. Foto N – Tomáš Benedikovič

Viac hliadok

Po zabití Henryho je na Obchodnej polícia síce viditeľnejšia, cez víkend stráži až do rána, no ministerka vnútra Denisa Saková (Smer), primátor Nesrovnal a vedenie polície zatiaľ predstavili bezpečnostné opatrenia iba na letné mesiace.

Čo bude potom, už nehovoria. Ľudia žiadajú Nesrovnala, aby sa stretol s nimi aj so zástupcami polície a spoločne navrhli bezpečnejšiu Obchodnú nielen na letné mesiace.

Pouličné bitky, výtržnosti a násilie sú tu koncentrované roky a dôvod nie je turizmus alebo leto, ale skôr krčmy s lacným alkoholom a nedostatočná kontrola.

Bary, kamery a polícia na Obchodnej ulici

Pri pohľade na policajné štatistiky Obchodná nijako nevyniká. Mestská polícia zaznamenala vlani 160 priestupkov (väčšinou prevádzkové hodiny a doprava) a podľa štátnej polície sa tu stalo iba šesť násilných trestných činov, z toho dve ublíženia na zdraví, no tieto čísla celkom neodrážajú realitu.

Obchodná patrí cez deň k najrušnejším a večer k najdivokejším uliciam v Bratislave a pre niektorých Bratislavčanov je to v noci no-go zóna.

Konflikty sú bežné

„Bitky sú tu na dennom poriadku, no najmä cez víkendy je to úplne normálna vec. V noci zo zásady nevychádzam,“ hovorí Barbora Bayoudh (29), ktorá býva na Obchodnej rok a pol.

„Nevedeli sme, aké je to tu zlé, chceli sme bývať v centre a našli sme pekný byt na Obchodnej. Potom sme si začali všímať pravidelné výtržnosti. Často som volala políciu, ľudia tu kričali – polož to, tým nič nevyriešiš.“

Políciu volala naposledy asi pred mesiacom, keď dvaja muži pred barom s menom Baron na zemi kopali do chlapca.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok na Henryho Acordu

Slovensko

Teraz najčítanejšie