Denník N

Má štát na rakovinu krčka maternice? Patríme k najhorším v Európe

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

V Česku zaplatia poisťovne dievčatám očkovanie proti HPV vírusu v plnej výške, u nás desať percent. Patríme ku krajinám, kde je najmenej zaočkovaných dievčat – len percento.

Okolo dvesto žien zomrie na Slovensku ročne na rakovinu krčka maternice. Proti vírusu, ktorý rakovinu spôsobuje, sa dá očkovať. V nasledujúcich týždňoch sa na ministerstve zdravotníctva  rozhodne o tom, či budú poisťovne platiť 12-ročným dievčatám celú cenu vakcíny.

Ako to funguje dnes? Ak sa dvanásťročné dievča zaočkuje proti vírusu HPV, poisťovňa za vakcínu zaplatí menej ako desať eur. Rodičia dievčaťa pri najlacnejšej vakcíne platia zhruba 60 eur.

Aby bolo očkovanie účinné, potrebné sú dve vakcíny. Ak by sa chcela dať očkovať žena v inom veku, zaplatí si to sama – za lacnejšiu vakcínu takmer 70 eur a za drahšiu vyše sto eur. Očkuje sa do 45 rokov.

V okolitých krajinách prepláca vakcíny v celej výške štát. „To je dôležitá informácia, ale nemôžeme sa rozhodovať len podľa toho. Treba zvážiť, na čo Slovensko má,“ hovorí Adam Hlôška z ministerstva.

Aj preto teraz riešia, či sa úhrada zvýši, a koľko by to stálo. Do polovice mája majú poisťovne povedať, či by na vakcíny vedeli nájsť peniaze, potom ministerstvo osloví farmaceutické firmy, či by neznížili ceny.

Potrebujeme to?

Rozhodovanie o tejto vakcíne upozorňuje na systémový problém nášho zdravotníctva. Štát by mal totiž podľa  Zuzany Dančíkovej z Transparency International vedieť, aké má priority, a potom tu nebude otázka, či má Slovensko na túto diagnózu dosť peňazí a či by mali ísť peniaze práve na toto, alebo na iné problémy.

HPV vírus:

  • Ide o ľudský papilomavírus.
  • Postihuje ženy aj mužov.
  • Je vyše 100 rôznych typov, len niektoré spôsobujú rakovinu.
  • Niektoré spôsobujú bežné bradavice na rukách a nohách.
  • Zhruba tridsať druhov pôsobí genitálne.
  • Šíria sa najmä pohlavným stykom.

„S jasnými prioritami sa potom ťažšie stane, že určitý problém sa rieši preto, že zástancovia danej témy kričali hlasnejšie,“ hovorí. Štát by sa podľa nej mal presvedčiť, že očkovanie proti HPV je dôležitejšie ako iné zdravotnícke problémy, napríklad čakacie lehoty pri operáciách.

„Rozhodnutie, či plne preplácať očkovaciu látku proti HPV z verejného zdravotného poistenia, by nemalo byť politickým rozhodnutím, na ktoré určite tlačia rôzne záujmové skupiny,“ hovorí analytik INEKO Dušan Zachar.

„Tieto peniaze by sa dali využiť v zdravotníctve aj efektívnejšie, pričom za spomínané peniaze by sa dalo zachrániť viac ľudských životov,“ myslí si Radoslav Herda z Asociácie na ochranu práv pacienta.

Jedno percento

Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré majú najmenej zaočkovaných dievčat proti rakovine krčka maternice – len percento. V Česku je zaočkovaných 55 percent 12-ročných dievčat. Tam však preplácajú poisťovne celú cenu vakcíny.

Ak by sa dalo zaočkovať 20 až 25 percent 12-ročných dievčat, poisťovne by na to potrebovali milión eur, tvrdia farmaceutické firmy. Ak by sa nechali zaočkovať všetky, čo je nepravdepodobné, stálo by to podľa ministerstva zdravotníctva šesť miliónov eur.

Štátny Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií tvrdí, že v poisťovniach, cez ktoré ročne prejdú štyri miliardy eur, peniaze na preplatenie vakcín sú.

Ak poisťovne rozhodnú, že na vakcíny nájdu peniaze, musí ešte vzniknúť analýza, že sa peniaze minú efektívne. Metodika výpočtu je jasná – rok zdravého života nesmie stáť viac ako 24-násobok priemernej mesačnej mzdy: 19 776 eur. Analytička inštitútu Michaela Rubisová vysvetľuje, že je to zákonné vymedzenie.

Najmenšia poisťovňa Union tvrdí, že ak majú platiť celú cenu vakcíny, treba inak rozdeliť peniaze v zdravotníctve. Ak by sa nechalo zaočkovať od 40 do 100 percent 12-ročných dievčat, Union by na to potrebovala 190 až 500-tisíc eur. Vlani dali na preplatenie vakcín 3200 eur, očkovať sa dalo 88 ich klientiek.

S dodatočnými peniazmi na vakcíny nepočíta ani najväčšia štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa. U nej by sa mohli náklady dostať na 1,6 milióna eur. Vlani dali na preplatenie vakcín menej ako 2-tisíc eur – zaočkovalo sa 241 dievčat. Peniaze navyše nežiada – hľadali by ich v poisťovni.

Najviac platila za vakcíny vlani Dôvera, 12-ročným dievčatám totiž preplácajú celú sumu. Vlani ich to stálo vyše 10-tisíc eur, zaočkovať sa dalo takmer sto dievčat.

Umiestňujeme sa zle

HPV vírusov je zhruba sto druhov, len niektoré z nich sú rakovinotvorné. Pravdepodobnosť, že sa niekto nakazí vírusom, prichádza až po prvom pohlavnom styku, preto sa majú očkovať 12-ročné dievčatá.

Niektoré poisťovne uvažovali aj o očkovaní chlapcov, ktorí vírus prenášajú, ale aj pre náklady sa o tom zatiaľ neuvažuje. Väčšinou sa ženy s vírusom vyrovnajú, spontánne sa vylieči až 80 percent, ale 600 žien sa ročne nakazí. Spolu s rakovinou prsníka ide o najčastejšie onko-gynekologické ochorenia.

Kým však na rakovinu prsníka môže žena prísť aj samovyšetrením, rakovinu krčka maternice zistí len na preventívnej prehliadke. Na tie chodí málo žien.

Očkovanie by podľa hlavného odborníka na gynekológiu a pôrodníctvo Miroslava Borovského mohlo rakovinu krčka maternice obmedziť a časom eliminovať. „Preto sme veľmi žiadali, aby sme zvážili naše možnosti. V rámci Európy sa dostávame na posledné miesta z pohľadu toho, koľko máme zaočkovaných dievčat.“

Očkovanie podľa neho vyvoláva imunitu, možno až doživotnú. Zatiaľ sa odhaduje, že je na 20 rokov, potvrdených je zatiaľ deväť rokov – pred toľkými prišli vakcíny na trh.

Koľko stojí liečba pacientky, ktorá sa nakazí? Konkrétne čísla neexistujú. Nejde len o prípady žien, ktoré na chorobu zomrú. Mnohé prídu o maternicu, vírus spôsobuje aj predčasné pôrody, lebo plod sa v maternici nevie udržať.

„Slovensko patrí ku krajinám, v ktorých sú výskyt a úmrtnosť na rakovinu krčka maternice vysoké, pričom sa výrazne neznížili za posledných 20 rokov,“ hovorí Pavol Trnovec z farmaceutickej firmy GSK, ktorá vyrába jednu z vakcín.

Polovica žien, ktoré majú rakovinu krčka maternice, nemá ani 49 rokov. „Postihuje ženy o 15 až 20 rokov skôr v porovnaní s ostatnými zhubnými nádorovými ochoreniami. Priemerné skrátenie života ženy s týmto ochorením je viac ako 17 rokov.“

Poisťovne sú opatrnejšie. „Vzhľadom na relatívne krátke obdobie od uvedenia vakcín na trh ešte nie je možné zodpovedať medicínsku otázku, aký bude výskyt rakoviny krčka maternice u zaočkovanej populácie,“ tvrdí Dôvera.

Všeobecná pripomína, že síce ide o prevenciu a očkovanie má aj opodstatnenie, no nezahŕňa všetky druhy vírusu. „Predstavuje len jednu časť preventívnej starostlivosti,“ tvrdí najväčšia poisťovňa.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie