Denník N

V Moldave ho zbili policajti. Sny si teraz plní v Nemecku

Leonard Horváth po razii v júni 2013 a v roku 2018. Foto – archív L. H.
Leonard Horváth po razii v júni 2013 a v roku 2018. Foto – archív L. H.

Leonard Horváth mal sedemnásť rokov, keď pred piatimi rokmi zasiahlo viac ako šesťdesiat policajtov v osade za Moldavou nad Bodvou. Aj on je jedným z obvinených z krivej výpovede. Vraj si bitku od policajtov vymyslel. Napriek modrinám na tvári.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

„Viete, ale to nie je hanba, že sme vtedy dostali. To je smutné,“ je jedna z prvých viet, ktorými Leonard Horváth začne rozprávanie o tom, čo sa stalo pred piatimi rokmi.

Policajti v júni 2013 vtrhli do rómskej osady za Moldavou nad Bodvou a zbili tam desiatky ľudí vrátane žien a detí. Štát dodnes trvá na tom, že policajti neurobili nič zlé, a aj nový policajný prezident Milan Lučanský hovorí, že Rómovia sa „samozbili“.

Policajti majú ochranu ministerstva vnútra aj Ústavného súdu, osobne ich obhajoval a chválil bývalý premiér Robert Fico a jeho minister vnútra Robert Kaliňák (obaja Smer). Fico im prišiel ešte ako predseda vlády potriasť rukou priamo do Moldavy.

Leonard je jeden zo šiestich zbitých Rómov, ktorých po rokoch vyšetrovania a súdov, naopak, obžalovali: z krivej výpovede.

Leonard Horváth po razii v Moldave nad Bodvou v júni 2013. Foto – archív L. H.

Oslava a bitka

Leonard mal vtedy sedemnásť a s kamarátmi oslavoval ukončenie projektu čistenia osady. Oslava bola hlučná, a tak prišli policajti. Leonarda chceli odviesť. Deti začali do policajného auta hádzať kamene.

Okrem Leonarda zatkli aj duševne chorého Ernesta. Policajti, prokuratúra aj súdy mali o jeho zdravotnom stave znalecký posudok. Aj tak ho nechali vo väzbe dva mesiace.

Leonarda po štyroch dňoch pustila z policajnej cely sudkyňa. „Vôbec som to vtedy nechápal. Po slovensky som takmer nerozumel. Len jednu vetu: Pán Horváth, môžete ísť domov.“

V cele u policajtov sa veľmi bál, že skončí vo väzení. „Mal som strach, aby som sa nedostal tam, kam netreba.“

Radosť z prepustenia na slobodu netrvala dlho. Ešte v ten podvečer vtrhlo do osady viac ako 60 policajtov. Všade bol krik, deti plakali a schovávali sa pod postele. Báli sa všetci, veľkí aj malí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie