Denník N

Kliešte sú tu každý rok a opakovane vyvolávajú stres. Pozor na tieto oblasti (+ mapy)

Branislav Peťko, Igor Majláth, Viktória Majláthová a Dana Miklisová: Mapa potenciálneho výskytu kliešťov na Slovensku - kliešť obyčajný, vydal Parazitologický ústav SAV, vydanie prvé, 2015
Branislav Peťko, Igor Majláth, Viktória Majláthová a Dana Miklisová: Mapa potenciálneho výskytu kliešťov na Slovensku – kliešť obyčajný, vydal Parazitologický ústav SAV, vydanie prvé, 2015

Len čo sa „objaví“ prvý kliešť, rodičia si začnú vymieňať zaručené recepty, čo s nimi robiť. Oslovili sme odborníkov, aby sme vyvrátili mýty, a tiež ukazujeme oblasti, kde si treba dávať najväčší pozor.

„Riadne prezrite deti, ten náš mal po návrate domov kliešťa,“ upozorňuje mamička večer na sociálnej sieti a postupne sa pod jej statusom rozpúta diskusia o tom, ako kliešte správne vyberať a čo je najlepší recept na ne.

Tohtoročným hitom internetu je mätový olej. Stačí vraj kliešťa potrieť a on odpadne. No nie je to celkom tak.

Pretože mätový, levanduľový alebo citronelový olej pôsobia len ako repelenty, teda by mali kliešťa odpudzovať, a nie pôsobiť, keď už je prisatý. Vtedy ho treba čo najrýchlejšie vybrať. Ako na to?

Pomôže pinzeta

Najdôležitejšou radou je kliešťa nedráždiť, neroztrhnúť a nerozmliaždiť. Treba teda vybrať celé telo aj s hlavičkou. Úrad verejného zdravotníctva radí kliešťa uchopiť čo najbližšie pri koži za tvrdú chytínovú hlavičku a potom súčasne pomalým pootáčaním kliešťa na jednu a druhú stranu do polkruhu ťahať kolmo proti koži.

Hneď ako sa nám podarí ho vybrať, treba miesto prisatia vydezinfikovať.

Ak kliešťa chytíme čo len trocha vyššie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie