Denník N

Bol oporou Panamy, vlani ho pred domom zastrelili. Futbalisti z hrozných podmienok debutujú na MS

Futbalisti Panamy v januári 2017, keď bol ešte Amílcar Henríquez nažive. Foto - AP
Futbalisti Panamy v januári 2017, keď bol ešte Amílcar Henríquez nažive. Foto – AP

V Paname od roku 1990 zavraždili 19 futbalistov. Mnohí sa sami zaplietli so zločinom – bývalý talent, ktorý hral na MS aj proti Slovákom, dnes sedí v najtvrdšom väzení.

Dňa 15. októbra 2013 hrali panamskí futbalisti posledný zápas kvalifikácie na MS doma proti Spojeným štátom. V 83. minúte strelili gól na 2:1 a ak by udržali tento výsledok, boli by sa na úkor Mexika dostali do medzinárodnej baráže.

V nadstavenom čase však dostali dva góly, zápas pre nich skončil slzami a do baráže proti outsiderovi z Nového Zélandu pustili šťastných Mexičanov. Zdrvujúcu prehru zažila aj duša tímu, defenzívny stredopoliar Amílcar Henríquez.

Henríquez hral za Panamu aj počas uplynulej kvalifikácie. Pre oficiálny web FIFA hovoril, ako veľmi túži konečne postúpiť na MS: „Bojujeme za sen, ktorý nám unikol. Tá bolesť nás poznačila, stále to bolí. Postup nám vzali mihnutím oka.“

Panama napokon svoj sen naplnila. V poslednom zápase v 88. minúte rozhodla gólom do siete Kostariky o premiérovom postupe na majstrovstvá sveta. Na štadióne prepukli mohutné oslavy, no jeden hráč, ktorý si ich zaslúžil zažiť, chýbal.

Bol ním práve Amílcar Henríquez.

Počkali si naňho

Amílcar už pred rokmi hovoril o tom, že mu raz ktosi priložil zbraň k hlave. Niekoľko dní po dôležitej kvalifikačnej remíze 1:1 s Američanmi trávil čas doma so svojou manželkou a troma deťmi. Popoludní na chvíľu vyšiel pred dom a ozvali sa výstrely.

Svedkovia ich počuli 23,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie