Denník N

Odkaz MMŠ: O Olegovi Sencovovi, ktorého vo väzení navštívil autor filmu o jeho politickom procese

Oleg Sencov počas procesu v roku 2015. Foto - TASR/AP
Oleg Sencov počas procesu v roku 2015. Foto – TASR/AP

Ruské úrady povoľujú vysielanie filmu o väznenom Sencovovi, aby ľudia po jeho zhliadnutí pochopili, že podobný osud čaká každého, kto sa pokúsi vzdorovať.

Pre Askolda Kurova to bola dlhá cesta. Na ďalekom severe Ruska, v Jamalskej oblasti, bol ešte sneh, na rieke Ob sa začiatkom júna ešte len roztápali ľady, takže loďou sa plaviť nedalo. Musel si najať helikoptéru. Ale napokon sa predsa len dostal k Olegovi Sencovovi, ukrajinskému filmovému režisérovi, ktorý má vo väzení v meste Labytnangi prežiť ešte 16 rokov a od 14. mája začal hladovku za prepustenie 64 Ukrajincov, ktorých Rusko väzní. Ruský súd mu v roku 2015 vymeral trest 20 rokov väzenia za údajnú prípravu teroristických útokov na Kryme.

Askoldovi sa podarilo so Sencovom hovoriť iba 45 minút, ale aj to bol nečakane ústretový krok zo strany šéfa väznice, lebo inak smú Sencova raz za čas navštíviť len najbližší členovia rodiny a jeho advokát. Askold o procese so Sencovom natočil filmový dokument, ktorý sa premietal na filmovom festivale v Berlíne. O svojom stretnutí so Sencovom aj o svojom filme rozpráva v rozhovore pre server openDemocracy.

Režim vo väzení je veľmi prísny a klíma je drsná, čo zle vplýva na Sencovovo zdravie, ale psychicky je na tom podľa Kurova relatívne dobre. Schudol už osem kíl, ale dodržiava pitný režim a prijíma denne dve injekcie glukózy a vitamínov, píše poviedky a scenáre k dvom filmom.

Sencov nechce zomrieť –

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie