Denník N

Rozprávali sme sa s Robinom van Persiem: Dal som veľa pekných gólov, no ten z MS si ľudia pamätajú najviac

Robin van Persie strieľa gól Španielsku na MS 2014. Foto - AP
Robin van Persie strieľa gól Španielsku na MS 2014. Foto – AP

Dvakrát bol najlepším strelcom anglickej ligy, za Holandsko dal 50 gólov vo viac ako stovke zápasov. Robin van Persie – hráč, ktorý patril k svetovej špičke – v rozhovore pre Denník N v Prahe hovorí o bývalom spoluhráčovi Martinovi Škrtelovi či umení strieľania gólov.

Pred štyrmi rokmi si holandský útočník Robin van Persie v skupinovom zápase svetového šampionátu nabiehal do šestnástky Ikera Casillasa na dlhý pas Daleyho Blinda od postrannej čiary. Namiesto toho, aby si loptu spracoval, hlavičkoval po „rybičke“ v plnom šprinte z priestoru medzi jedenástkovým bodom a krajom šestnástky a prekvapil trochu vybehnutého Casillasa, ktorý už na van Persieho zakončenie nemohol zareagovať.

Van Persie vtedy strelil jeden z najkrajších gólov v histórii svetových šampionátov a dokopy dvoma gólmi pomohol k úplnej demolácii Španielska – Holanďania zvíťazili 5:1 a postarali sa o to, že obhajcovia titulu majstrov sveta napokon nepostúpili ani zo skupiny.

Pamätný gól Robina van Persieho na MS 2014

„Áno, veľa ľudí si ma pamätá vďaka tomuto gólu,“ usmieva sa van Persie, keď mu krásnu hlavičku pripomenieme. Krásne góly však uňho neboli ničím výnimočným. Odkedy pred sedemnástimi rokmi debutoval v mužskom futbale v drese holandského Feyenoordu Rotterdam, bol v každom svojom pôsobisku spoľahlivým zakončovateľom. Na klubovej úrovni dal takmer dvesto gólov, ďalších päťdesiat pridal v národnom tíme, dvakrát bol najlepším strelcom anglickej Premier League (v sezónach 2011/12 a 2012/13).

Umenie zakončovania

Ani nevie povedať, na ktorý gól je najviac hrdý. „Samozrejme, ten spomínaný zásah proti Španielsku si veľmi cením. Okrem toho aj pár iných za Arsenal. Samozrejme, aj môj úplne prvý za Feyenoord. V podstate ani nemám nejaký, ktorý by som považoval za svoj obľúbený. Všetky boli pekné,“ smeje sa.

V strieľaní gólov bol jedným z najlepších na svete. Mal skvelú ľavačku, ktorú využíval aj pri priamych kopoch. Nepresadzoval sa fyzickou silou, ale predovšetkým úžasnou technikou, ovládaním lopty, inštinktom na výber miesta a rýchlosťou.

Pýtame sa na jeho skvelé strelecké štatistiky: „Samozrejme, schopnosť dávať góly sa dá natrénovať. V mojom prípade však bolo dôležité aj to, že som trochu zmenil svoju hru. Keď som bol mladý, teda predtým, ako som podpísal profesionálnu zmluvu, nebol som typickým zakončovateľom. Hral som skôr na pozícii tvorcu hry ako klasické číslo 10. Až keď som mal možno 23 alebo 24 rokov, presunul som sa do útoku a musel som sa tejto veľkej zmene prispôsobiť.“

Robin van Persie. Foto – AP

Holandská zlatá generácia

Van Persie bol jedným z kľúčových hráčov zlatej generácie Holandska, ktorej vrchol prišiel vo finále na MS 2010 proti Španielsku. V súboji tímov, ktoré nikdy predtým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie