Denník N

Všetko o páde bývalého šéfa Trumpovej kampane, ktorý skončil ako VIP väzeň

Paul Manafort prechádza bezpečnostnou kontrolou na federálny súd, ktorý ho poslal do väzenia. Foto - AP
Paul Manafort prechádza bezpečnostnou kontrolou na federálny súd, ktorý ho poslal do väzenia. Foto – AP

Politický stratég Paul Manafort, ktorého si najímali republikánski kandidáti na prezidenta, sa snažil ovplyvňovať svedkov. Je obvinený z prania špinavých peňazí, nezákonného lobovania a úniku daní.

„Veľmi nefér,“ posťažoval sa americký prezident Donald Trump, keď sa dozvedel, že bývalý šéf jeho kampane Paul Manafort musí ísť do väzenia.

Americká sudkyňa vyhodnotila, že vzhľadom na nové obvinenia jeho kaucia už nemôže platiť a prinajmenšom kým sa nezačne súd, z väzenia neodíde. Na jeseň minulého roka mu súd povolil domáce väzenie po zaplatení kaucie vo výške takmer 12 miliónov dolárov. Von smel ísť len dvakrát: na krst svojho vnuka a pohreb svokra.

Nepríjemnosť aj pre Trumpa

Kaucia však už prestala platiť, pretože podľa sudkyňe ovplyvňoval svedkov cez esemesky a zašifrované správy, aby ovplyvnil ich svedectvo a nahováral ich na klamstvo.

Manafort podľa denníka Washington Post tak strávi najmenej tri mesiace v malej väznici Northern Neck vo Virgínii. Na svoj proces v nej čaká napríklad istý člen Talibanu či šéf drogového kartelu z Kolumbie.

Pád 69-ročného bývalého šéfa volebného štábu Donalda Trumpa, ktorý sa začal ešte počas prezidentských volieb v roku 2016, tak pokračuje. Aký hlboký bude, nakoniec rozhodnú súdy v dvoch prípadoch.

V tom prvom, vo Virgínii, čelí obvineniu, že sa dopustil daňových únikov a bankových podvodov. V tom druhom, vo Washingtone, ho vinia z prania špinavých peňazí až vo výške 30 miliónov dolárov a nepriznania, že pracoval ako lobista bývalého proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyča, ktorý počas revolúcie na Majdane ušiel do Ruska.

Manafort je jednou z hlavných postáv vyšetrovania ruského napojenia na Trumpovu kampaň, ktoré vedie bývalý šéf FBI Robert Mueller. Hoci jeho obvinenia siahajú ešte do čias, keď nepôsobil ako šéf Trumpovej kampane, pre prezidenta USA je to veľmi nepríjemné.

Okrem Manaforta obvinil Mueller aj jeho spolupracovníka Konstantina Kilimnika, ktorý je údajne napojený na ruské tajné služby.

„Aký tvrdý trest pre Manaforta, ktorý zastupoval Ronalda Reagana, Boba Dolea a veľa ďalších špičkových politikov a kampaní. Nevedel som, že Manafort je šéfom gangu,“ sťažoval sa Trump na Twitteri. „A čo Comey a nečestná Hillary a všetci ostatní? Veľmi nefér!“

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie