Denník N

Beblavého strana Spolu podporí na prezidenta vedca Roberta Mistríka

Robert Mistrík počas diskusie Denníka N. Foto N - Peter Kováč
Robert Mistrík počas diskusie Denníka N. Foto N – Peter Kováč

Strana ohlásila tlačovku na pondelok 11.00. Miroslav Beblavý predtým kritizoval, že sa z prezidentských volieb stáva predkolo parlamentných.

Prezidentským kandidátom malej pravicovej strany Spolu Miroslava Beblavého bude podľa informácií Denníka N vedec Robert Mistrík, ktorého už podporuje najsilnejšia opozičná strana Sloboda a solidarita (SaS).

Spolu oficiálne deklaruje podporu Mistríkovi na tlačovke, ktorá bude v pondelok o 11:00. Robert Mistrík povedal, že informáciu nebude komentovať, predseda strany Spolu Miroslav Beblavý v nedeľu podvečer nebral telefón.

O podporu strany Spolu sa uchádzala aj prezidentská kandidátka Progresívneho Slovenska Zuzana Čaputová. Spolu malo v poslednom prieskume agentúry Focus preferencie na úrovni 2,9 percenta.

Jeden z najúspešnejších slovenských vedcov už vedie kampaň a zbiera podpisy pod svoju kandidatúru. V mestách vidieť jeho bilbordy so sloganom „Slušne, poctivo, s rozumom“.

Bilbord Roberta Mistríka. Foto – FB Robert Mistrík

Beblavý: Reklamné predkolo

Že strana Spolu zrejme do prezidentských volieb nepostaví vlastného kandidáta, naznačoval Miroslav Beblavý v nedávnom rozhovore pre Denník N. Hovoril vtedy o dvoch menách, ktoré v rámci strany zvažujú.

„Máme dve mená, ktoré považujeme za dôstojných kandidátov, ale znepokojuje ma to, čo hovoríte, že namiesto súboja osobností o najlepšieho prezidenta sa to zmenilo na reklamné predkolo parlamentných volieb. To sa mi zdá veľmi nešťastné. Môže to viesť k tomu, že v druhom kole môžeme zase vyberať ako medzi Mečiarom a Gašparovičom,“ povedal.

Už teraz je zrejmé, že na pravici bude konkurencia veľká. Záujem kandidovať ohlásili okrem Mistríka a Čaputovej aj František Mikloško, Béla Bugár (Most-Híd) a svojho kandidáta budú mať aj hnutie OĽaNO a možno KDH. Časť pravicových voličov môže získať aj Milan Krajniak zo Sme rodina.

Okrem nich sa do prezidentského súboja chystá napríklad aj Marian Kotleba, Štefan Harabin, Eduard Chmelár. Kandidatúru ohlásil napríklad aj Oskar Fegyveres.

Vládna SNS chce postaviť do prezidentských volieb ženu; Smer zatiaľ neúspešne presviedča ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, ktorý kandidovať naďalej odmieta.

Kto je Robert Mistrík

Mistrík má 51 rokov. V roku 2009 patril k zakladajúcim členom Slobody a solidarity a spolu so Sulíkom a s exministrom práce Jozefom Mihálom bol aj členom prípravného výboru strany. V roku 2012 sa však sám zo strany stiahol.

V roku 1998 založil technologickú firmu HighChem, patrí k najúspešnejším slovenským vedcom.

Ako člen medzinárodnej skupiny vedcov pomohol vyvinúť metódu vyhľadávania hmotnostných spektier pomocou domény Google. Opis metódy, ktorú vedci nazvali chytľavo „SPLASH“ (skratka pre SPectraL-Hash), uverejnili v jednom z najprestížnejších časopisov na svete, Nature Biotechnology.

Objav môže pomôcť pri nových metódach diagnostikovania chorôb; Mistríkova firma sa špecializovala aj na výskum diagnostiky rakoviny. Databázu chemických látok so spektrami (takzvané odtlačky prsta molekuly) od Mistríkovej firmy používa aj FBI.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské voľby 2019

Progresívne Slovensko

Robert Mistrík

Slovensko

Teraz najčítanejšie