Denník N

Slovenskí vedci vyvíjajú testy na rakovinu prostaty a prsníka, na analýzu im postačí polovica kvapky krvi

Biotechnológ Tomáš Bertók pracuje na Chemickom ústave SAV a s kolegom Jánom Tkáčom založil startup Glycanostics. Foto N – Tomáš Benedikovič
Biotechnológ Tomáš Bertók pracuje na Chemickom ústave SAV a s kolegom Jánom Tkáčom založil startup Glycanostics. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dostupné testy majú úspešnosť stanovenia rakoviny prostaty okolo 60 až 65 percent, no podľa prvých výsledkov sa slovenskí vedci z SAV dostali na úroveň 82 až 85 percent.

Vedec roka 2015 Ján Tkáč a Mladá osobnosť vedy 2016 Tomáš Bertók (obaja z Chemického ústavu SAV) spojili svoje sily, aby založili startup Glycanostics na vývoj diagnostických testov na rakovinu prostaty a prsníka.

Určené by boli pre klinické laboratóriá aj na domáce použitie.

S projektom sa tento mesiac zúčastnili 11. ročníka startupovej súťaže Vodafone Nápad roku a zo 192 prihlásených českých a slovenských účastníkov obsadili vo finále tretie miesto.

Nedokonalé testy

Vedci pre Denník N vysvetlili, že na rakovinu prostaty a prsníka sa zamerali preto, lebo ide o najčastejšie typy rakoviny u mužov a žien na Slovensku a ich diagnostika nie je jednoduchá ani jednoznačná.

„Pri podozrení na rakovinu prostaty sa robí najprv vyšetrenie hmatom, potom sa prikročí ku krvným testom. Ak je tam podozrenie na ochorenie, pristúpi sa k biopsii, aby sa definitívne stanovila diagnóza.

No vyšetrenie hmatom, existujúce krvné testy a ani biopsia nie sú dokonalé a ‚ujde‘ vám až okolo 25 percent prípadov ochorenia. Ak sa diagnostikuje neskoro, pacient má horšiu prognózu a liečba sa predražuje,“ povedal biotechnológ Bertók o nevýhodách súčasnej diagnostiky rakoviny prostaty.

Kolegu doplnil Tkáč, podľa ktorého existuje aj opačný problém, že sa rakovina prostaty chybne diagnostikuje ľuďom, ktorí ju v skutočnosti nemajú. „Až 75 percent biopsií prostaty sa robí absolútne zbytočne. Pacienta zákrok stresuje a vzniká u neho riziko zdravotných komplikácií. Navyše, biopsia nie je lacná záležitosť a stojí od 200 do tisíc eur, v závislosti od krajiny.“

Skúmajú štruktúru glykánov

Súčasné štandardné testy fungujú tak, že možný výskyt rakoviny prostaty určujú z množstva proteínu PSA (prostatický špecifický antigén) v krvi. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie