Denník N

Slovenský minister obrany podľa Švédov klamal o ich ponuke na stíhačky

Minister Peter Gajdoš (na fotke) je formálne tým, kto zodpovedá za vojenské nákupy. Neformálne ich dohaduje skôr vysoký úradník a Dankov priateľ Ján Hoľko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Minister Peter Gajdoš (na fotke) je formálne tým, kto zodpovedá za vojenské nákupy. Neformálne ich dohaduje skôr vysoký úradník a Dankov priateľ Ján Hoľko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizácia: Hovorkyňa ministerstva Danka Capáková napísala, že ponuka na logistické centrum nebola súčasťou oficiálnej švédskej ponuky.

Švédska zbrojovka Saab sa dostala do ďalšieho sporu s nominantmi Andreja Danka na ministerstve obrany. Dôvodom je ich ponuka na stíhačky Gripen, o ktorej sa v týchto dňoch rozhoduje.

Švédi sľubujú, že pokiaľ si ich Slovensko kúpi, vytvoria u nás takzvané logistické centrum na údržbu stíhačiek, kde môže pracovať až 500 ľudí.

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) však cez víkend v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy povedal, že o žiadnej takejto ponuke nevie. „Čo sa týka ponuky nejakého logistického centra a pracovných miest, odkiaľ to máte? My sme takú ponuku nedostali,“ povedal v sobotu minister obrany.

Týmito slovami odrážal argumenty poslanca SaS Ľubomíra Galka, ktorý hovoril, že nákup švédskych stíhačiek by mohol byť pre Slovensko výhodnejší než kúpa amerických lietadiel F-16, ktoré pretláčajú nominanti SNS.

Na Gajdošove vyjadrenia teraz zareagoval výrobca gripenov, švédsky Saab. Šéf marketingu pre európsky trh Magnus Lewis-Olsson poslal Denníku N stanovisko, v ktorom uviedol, že ministerstvo obrany bolo o ponuke na logistické centrum informované už vlani na jeseň.

„26. októbra 2017 bol návrh Saabu na vytvorenie regionálneho podporného centra osobne doručený slovenskému ministerstvu obrany. K návrhu bol pripojený sprievodný list od Marcusa Wallenberga a Hakana Bushkeho, predsedu predstavenstva a výkonného riaditeľa spoločnosti Saab AB,“ píše sa v stanovisku.

Hovorkyňa: nebola to oficiálna ponuka

Voči švédskemu vyhláseniu sa dodatočne ostro ohradila hovorkyňa ministerstva Danka Capáková. Stanovisko Saabu označila za „nátlak, ktorým chce jedna zo spoločností ovplyvňovať výber dodávateľa nadzvukových lietadiel.“

Podľa Capákovej nebola ponuka na vybudovanie logistického centra súčasťou oficiálnej ponuky, ktorú im predložila švédska vláda. So slovenskou stranou totiž oficiálne nerokuje Saab ako výrobca stíhačiek, ale zástupcovia švédskej vládnej agentúry FXM.

„Ak teda švédsky výrobca myslí svoju ponuku o vybudovaní logistického centra vážne, musela by byť súčasťou oficiálnej vládnej švédskej ponuky. A to určite nie je. Vzhľadom na nepravdivé medializované informácie sa rezort obrany musí ohradiť voči klamstvu, že takýto projekt bol Slovensku oficiálne ponúknutý. Opätovne zdôrazňujeme, že ak by to tak bolo, muselo by ísť o súčasť  oficiálnej ponuky,“ napísala hovorkyňa Capáková.

Bezpečnostný analytik 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Slovenské stíhačky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie