Denník N

Postava dňa na MS: Prirovnávajú ho k Suárezovi, v nedeľu jedným gólom pokoril majstrov sveta

Hirving Lozano. Foto – AP
Hirving Lozano. Foto – AP

Ofenzívna hviezda holandského celku PSV Eindhoven Hirving Lozano dal proti Nemecku jediný gól zápasu a ukázal, prečo sa oňho zaujímajú tímy z väčších líg.

V Mexiku poznajú jeho typický úsmev. Prezývajú ho „Chucky“ podľa bábky z hororov, ale prirovnanie nie je v tom, že by Lozano niekoho strašil. Pripomína ju vraj vtedy, keď  sa naširoko usmeje. O Lozanovi sa už pred šampionátom hovorilo, že by jeho úsmev mohol čoskoro poznať celý svet.

22-ročné krídlo bolo na konci rýchlej mexickej akcie v 35. minúte, po ktorej si loptu v šestnástke skvele zasekol a prekonal Manuela Neuera, ktorý zostal nemeckou brankárskou jednotkou aj napriek dlhému zraneniu. Mexiko nad úradujúcim majstrom sveta prekvapujúco zvíťazilo 1:0.

Hra Nemecka mala slabiny

Nemci nehrali zle, ale s Mexikom si nedokázali poradiť. Defenzíva najlepšieho tímu severoamerickej zóny CONCACAF fungovala bezchybne, spoľahlivo chytal brankár Guillermo Ochoa a kedykoľvek na to mali vhodnú príležitosť, Mexičania vyrážali do rýchlych protiútokov, na ktoré majú potrebné typy hráčov: okrem Lozana napríklad Carlosa Velu alebo Javiera „Chicharita“ Hernándeza.

V hre Nemecka sa ukázali viaceré slabiny. Ich krajní obrancovia – Joshua Kimmich a Marvin Plattenhardt – neboli smerom dozadu istí a Mexičania mali v krídelných priestoroch veľa priestoru, z čoho ťažil nielen Lozano, ale aj na strany sa často sťahujúci Vela.

Nemcom nefungoval ani stred zálohy: v prípade, že stratili loptu, návrat záložníkov trval príliš dlho a štyri-päť nemeckých hráčov muselo riešiť viacero nepríjemných situácií s viacerými rozbehnutými Mexičanmi – presne ako pri jedinom góle Lozana.

Mal 18 a debutoval gólom, o pár dní sa stal otcom

Lozano bol v minulej sezóne jedným z najlepších hráčov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie