Denník N

Trump zatrúbil na obchodnú vojnu

Donald Trump. Foto - AP
Donald Trump. Foto – AP

Americký prezident je na Čínu tvrdší ako na Európsku úniu. Nemá to však nič spoločné s transatlantickým spojenectvom či so spoločnými kultúrnymi hodnotami.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Nad svetovým obchodom sa zbiehajú mračná. Donald Trump už počas svojej kampane prezentoval voličom Ameriku ako obeť neférových obchodných praktík. Zákerní Číňania, Európania, Mexičania, Kanaďania, vlastne zákerní všetci, švindľujú v zahraničnom obchode. Nečestné praktiky zahraničných dovozcov umelo zlacnili ich tovary a pripravili milióny amerických robotníkov o prácu. Amerika na prvom mieste! Hneď ako budem prezidentom, tak s tými švindliarmi zatočíme!

Donalda Trumpa má vo svete rád asi málokto. No dajme pocity bokom. Na jeho tvrdeniach je niečo pravdy. Čínske podniky (vládne i súkromné) čínska vláda štedro podporuje lacnými úvermi zo štátnych bánk. Porušovanie práv duševného vlastníctva je v Číne taký gavaliersky delikt ako na Slovensku čierne stavby a „optimalizácia“ daňových povinností. O Trumpovi možno povedať všeličo, len nie to, že neplní sľuby voličom. Hocijako sú tieto sľuby škodlivé.

Tento mesiac uvalil Trump 25-percentné clo na čínske dovozy v hodnote 50 miliárd dolárov. Vyhrážky voči Európe sú zatiaľ miernejšie, ale nejaké tie clá sa zrejme zavedú.

Konkurenti

Prečo je Trump na Čínu tvrdší ako na Európsku úniu? Ide o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Komentáre

Teraz najčítanejšie