Denník N

Padne Schengen pre migračnú krízu? Nemecký minister vnútra chce vracať azylantov už na hraniciach

Merkelová dostala dva týždne na hľadanie európskeho riešenia. Koncom mesiaca budú lídri EÚ riešiť migračnú krízu, zatiaľ sa zhodujú iba na tom, že treba prísnejšie chrániť vonkajšie hranice.

„Jeden muž sa vyhrážal, že skočí do vody, tak veľmi sa bál, že ho vrátia do Líbye,“ opísal Aloys Vimard z medzinárodnej organizácie Lekári bez hraníc situáciu na lodi Aquarius so 629 africkými migrantmi, ktorých odmietlo prijať Taliansko (a jeho nová populistická vláda) a takisto Malta, až sa ich nakoniec ujalo Španielsko.

„Radšej zomriem ako ísť naspäť do Líbye,“ hovoril muž citovaný Financial Times niekde medzi Sardíniou a Španielskom. Jeho odhodlanie s ním zdieľajú desaťtisíce ľudí, ktorí sa tento rok pokúsili dostať na európske brehy z chudobných afrických krajín alebo vojnou sužovaného Blízkeho východu.

Príbeh záchranárskej lode Aquarius ukázal, ako veľmi je EÚ rozdelená v otázke migračnej a utečeneckej krízy. Oveľa väčšia dráma než v Stredozemnom mori sa však v najbližších týždňoch a mesiacoch odohrá v Berlíne, Bruseli a ďalších európskych metropolách.

Tam sa bude rozhodovať, či sa európske krajiny dokážu zjednotiť pri hľadaní nového kompromisného azylového práva. Bez neho budú také spory, aký sme videli okolo lode Aquarius, len pribúdať.

V hre sú kľúčové elementy EÚ ako slobodný pohyb obyvateľov v schengenskom priestore, ochrana vonkajších hraníc, solidarita s najviac postihnutými krajinami, či plnenie si medzinárodných záväzkov voči ľuďom, ktorí sa ocitli na úteku.   

Merkelovej nová migračná kríza

Do nepríjemnej situácie sa kvôli rozdielnym pohľadom na azylovú politiku v posledných dňoch ocitla nemecká kancelárka Angela Merkelová, proti ktorej sa otvorene postavil jej koaličný partner, minister vnútra Horst Seehofer z bavorskej CSU (Kresťanskodemokratická únia). 

Chce presadiť, aby časť žiadateľov o azyl na nemeckých hraniciach okamžite vracali do krajín, kde už boli zaregistrovaní. Tak, ako je to zadefinované v starom dublinskom systéme. 

Kancelárka však tvrdí, že takáto zmena – návrat nemeckých policajtov na hranice a otáčanie migrantov späť – by ovplyvnila celý kontinent, a preto ju treba riešiť na európskej úrovni.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie