Denník N

Imigračná politika rozhádala Trumpovcov. Musíme vládnuť srdcom, kritizuje manžela Melania

Oddeľovanie detí od migrantov, ktorí prešli nelegálne do USA, sa kritikom zdá nemorálne. Foto – AP
Oddeľovanie detí od migrantov, ktorí prešli nelegálne do USA, sa kritikom zdá nemorálne. Foto – AP

Nový prístup k imigračnej politike zo strany Donalda Trumpa čelí v USA veľkej kritike, a prekvapujúco sa proti nemu postavila aj jeho vlastná manželka.

Americký minister spravodlivosti Jeff Sessions sprísnil sankcie za nelegálny prechod do USA od začiatku mája. Pokus o prechod do najmocnejšej krajiny sveta je už viac ako šesť týždňov trestným činom a previnilci idú do väzby.

Výsledkom nového nariadenia však je, že stovky detí, vrátane bábätiek, držia v centrách pre dočasné umiestnenie, pretože podľa amerických zákonov deti nemôžu ísť do väzenia spolu s rodičmi.

Protichodné reakcie

V dôsledku tejto prísnej politiky za posledných šesť týždňov takto rozdelili takmer dvetisíc rodín. Opatrenie preto vyvolalo v USA veľmi rozporuplné názory.

Oponenti z oboch straníckych táborov to vidia inak. Texaský zákonodarca a politik José Rodriguez tento prístup označil za „absolútne nehumánny a odporný“. Pre BBC povedal, že „každý s morálnym pocitom zodpovednosti by ho mal odsúdiť“. Zástancovia separácie rodín argumentujú tým, že stovky detí sú odlúčené od rodičov, ktorí v USA denne páchajú zločiny.

Podľa štatistík US Customs and Borders Protection (CBP) denne zatknú asi 1500 ľudí pre ilegálne vkročenie do USA. Len za prvé dva týždne platnosti politiky nulovej tolerancie bolo podľa CBP od rodičov odlúčených 658 detí. CBP zároveň uvádza, že oddeľovanie rodín bolo v USA realitou už od októbra minulého roka.

Zábery plačúcich detí sa pravidelne objavujú v správach amerických televízií a na sociálnych sieťach. Vláda svoj postup obhajuje. Médiá a opozíciu obviňuje z nezodpovednosti a pokrytectva.

„Ak sa usilujete o azyl pre svoju rodinu, nie je dôvod porušovať zákon a prenikať cez hranice ilegálne,“ napísala na Twitteri ministerka vnútornej bezpečnosti Kirstjen Nielsenová.

Proti je aj Melania

K odporcom novej legislatívy sa však prekvapujúco pridala aj manželka samotného Trumpa, Melania. „Nenávidím pohľad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie