Denník N

Ľudia bez domova dostanú lacné nájomné byty v Novej Cvernovke

Interiér bytov pre ľudí bez domova v Novej Cveronovke. Foto – Viktor Szemzö
Interiér bytov pre ľudí bez domova v Novej Cveronovke. Foto – Viktor Szemzö

V budove bývalých internátov priemyslovky na Račianskej vznikli tri byty pre ľudí bez domova, v budúcnosti ich môže byť viac.

Nevieme úplne presne, koľko ľudí v Bratislave nemá domov, no pri sčítaní pred dvomi rokmi ich narátali až 2066. Už začiatkom leta ich bude o štyroch menej, sťahujú sa do dostupného bývania. A neskôr sa do lacných nájomných bytov dostane možno ešte viac ľudí z ulice.

Združenie Vagus a kreatívne centrum Nová Cvernovka s pomocou sponzorov prerobili opustené internáty vedľa bývalej priemyslovky na Račianskej ulici na priestory pre umelcov, dizajnérov, spoločné kancelárie či aj verejné diskusie, ktoré tam robí napríklad aj Denník N.

Teraz v týchto priestoroch vyčlenili zatiaľ tri samostatné izby pre ľudí bez domova. Do konca júna sa do nového bývania nasťahujú dva páry. Oba sú v strednom veku a na ulici sú už dlhšie. Doteraz bývali v rôznych podmienkach, zarábajú si nepravidelnými brigádami a snažia sa oddlžiť.

Niekdajšie internátne izby vynovili a zariadili nábytkom, okrem postelí je v nich napríklad aj písací stôl. Väčšia z troch izieb má 29 štvorcových metrov a sú v nich aj toalety a kúpeľňa. Dve menšie izby majú 24 štvorcových metrov a tak ako na väčšine internátov sú sociálne zariadenia spoločné pre viaceré izby. Kuchyňa je spoločná pre všetky izby.

Interiér bytov pre ľudí bez domova. Foto – Viktor Szemzö

Nebude to zadarmo

Projekt s názvom Housing First Cverna neznamená, že ľudia bez domova sa dostanú k bytom zadarmo, no budú bývať za nižšie ako komerčné nájomné. To im môže pomôcť nájsť si stabilnú prácu a dostať sa späť do bežného života.

Doteraz v hlavnom meste podobná možnosť neexistovala, v Bratislave síce existujú nocľahárne, no ide skôr o núdzové riešenie, alebo mestské sociálne ubytovne, no tie sú väčšinou pre rodiny s deťmi.

Vagus, ktorý dlhodobo pomáha ľuďom v núdzi, vysvetľuje, že bývanie je najefektívnejší krok, ako to docieliť, a keď je človek vyspatý, v bezpečí a má záruku bývania, môže si hľadať prácu a zbaviť sa dlhov.

Nájomníkov bude združenie vyberať spolu s ďalšími mimovládkami zo stoviek ľudí bez domova. Ak uspejú, bývanie v internáte Cvernovky budú mať garantované najmenej na dva roky. Prvé dva mesiace nebudú platiť nič, za ten čas si môžu vybaviť dokumenty a príspevok na bývanie. Nájomné potom bude postupne stúpať, najskôr na 50 eur mesačne, 100 eur, 150 a posledný polrok bude stáť 200 eur (v prípade páru je suma vyššia o ďalšie energie).

Vpravo budova chemickej priemyslovky, kde sídlia umelci, vľavo internáty, kde budú bývať aj ľudia bez domova. Foto – Viktor Szemzö

Nepomohlo mesto, museli zasiahnuť združenia

Zakladateľ Vagusu Sergej Kára hovorí, že zatiaľ nevedia, čo bude po uplynutí dvoch rokov. „Môže sa stať, že tam zostanú, alebo vymyslíme krízové riešenie bývania,“ hovorí Kára.

Nadácia Cvernovka chce prestavať celé internáty, teraz v nich bývajú aj umelci, majitelia ateliérov, študenti či zahraniční umelci na výmenných pobytoch, čo podľa Káru pomôže ľuďom bez domova v budovaní nových vzťahov. Okrem toho im budú pomáhať aj sociálni poradcovia z Vagusu.

Kára hovorí, že s iniciatívou mal prísť v prvom rade štát a samospráva, no magistrát nepresvedčili, aby vyčlenil byty.  „Jednorazová investícia do bývania je menej nákladná ako náklady na človeka, ktorý prepadne systémom na dlhé obdobie a potom sa doslova z ulice musí dostávať späť,“ hovorí Kára.

Foto – Viktor Szemzö

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie