Denník N

Ruiny sa vracajú do kaštieľa

Kedysi regionálne centrum vzdelanosti, dnes chátrajúca budova. Vpravo špeciálna grafika pre Ruiny IV.
Kedysi regionálne centrum vzdelanosti, dnes chátrajúca budova. Vpravo špeciálna grafika pre Ruiny IV.

Cez víkend bude štvrtý ročník festivalu „inej hudby a umenia“, ktorý oživuje zabudnuté budovy na Gemeri a v Novohrade. Tentoraz obsadí priestory historického areálu v Širkovciach.

Už to robili trikrát, vždy inak a na inom mieste. Tie miesta spája to, že sú opustené, chátrajú a oni ich aspoň na chvíľu oživia, pripomenú ich dávnu históriu a pripravia tam špeciálny program. Začínali v roku 2016 v Prónayho kaštieli a v Rákottayho vile v Lučenci, vlani sa presunuli do bývalého študentského internátu v Rimavskej Sobote a ďalšie pokračovanie chystajú Gömöryovskom kaštieli v Širkovciach. Pozvaní umelci už sú tam, pracujú v priestore a s priestorom, divákov čakajú v sobotu 23. júna.

Nejde len o umenie

Na rozdiel od partizánskeho soundsquattingu sú Ruiny akciou pripravovanou v spolupráci s vlastníkmi budov. Inak majú takmer všetko spoločné. Skupina aktivistov a umelcov na pár dní obsadzuje prázdne priestory, kde pripraví site-specific program.

Za festivalom stoja mladí muzikanti David Petráš a Štefan Szabó. Študenti Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne hľadali v rodnom regióne priestor pre vlastnú a spriaznenú hudbu, ktorá nie je tradičná džezová ani klubová. Namiesto náročného budovania nezávislého kultúrneho centra sa rozhodli ísť cestou mobilného cyklu akcií pripravovaných s tímom dobrovoľníkov-rovesníkov, ktorí sú tiež nespokojní so stavom pamiatok a kultúry na Gemeri a v Novohrade.

Program Ruín tvorí hudba a vizuálne umenie, ale organizátori divákom ponúkajú aj prehliadky priestorov a prednášky historikov. Štvrté pokračovanie v malej dedine južne od Rimavskej Soboty takmer na maďarských hraniciach pôsobí ako presun z urbánneho prostredia na perifériu, ale je to trochu inak. V Širkovciach sa totiž nachádza klasicistický kaštieľ, ktorý je zanedbaný, ale má veľmi zaujímavú históriu a je súčasťou rozsiahleho historického areálu. Mladí organizátori pripomenú minulosť sériou víkendových akcií s niekoľkými zahraničnými aj domácimi súčasnými umelcami. A doteraz najvýraznejšie prepoja celý program s miestom jeho prezentácie.

Centrum vzdelanosti a umenia

Posledným vlastníkom panského domu spolu s anglickým prírodno-krajinkárskym parkom v Širkovciach bol ministerský tajomník Dr. Oliver Gömöry. Jeho manželka Margita bola v Uhorsku známa ako herečka, pôsobila v Národnom divadle v Budapešti. Ich kaštieľ sa stal v medzivojnovom období
20. storočia regionálnym centrom inteligencie a vzdelanosti. Navštevovali ho známe osobnosti, vedci, aj umelci. Medzi rodinných priateľov patril aj maliar Ladislav Mednyánszky, ktorý tunajšie návštevy spomína aj vo svojom denníku.

Manželský pár rád cestoval a patril k priekopníkom multikulturalizmu v tom najlepšom zmysle. Dokazuje to zachovaná dlažba s hinduistickými svastikami a Dávidovou hviezdou uprostred. Náboženské symboly v pozostalých ruinách vidieť aj z veľkej výšky, budova od 90. rokov nemá strechu a je verejnosti bežne neprístupná.

„Vo štvrtom cykle festivalu hudby a umenia na netradičných miestach nadväzujeme na zabudnuté príbehy Gemera a rodiny Gömöryovcov. Medzinárodní umelci vytvoria pre túto príležitosť nové site-specific diela, program bude doplnený o diskusie a sprievodné podujatia v spolupráci s občianskym združením Gotická cesta,“ hovoria organizátori Ruín.

„Do Širkoviec sme pozvali francúzskeho filmára Vincenta Moona, japonského saxofonistu Harukiho Orabe, českú skladateľku Luciu Vítkovú, vizuálne vstupy do objektu prinesú slovenskí sochári Michal Machciník a Peter Vrabeľ.“

Živé kino aj inštalácie

Najznámejším menom je Moon. Ten sa zviditeľnil ako režisér novátorského online projektu Take Away Shows (La Blogothèque), ktorý formou krátkych filmov zachytával hudobníkov na netradičných miestach. Od roku 2009 cestuje po svete a vytvára experimentálne etnografické filmy vo forme živého kina Petites Planètes. S kamerou a nahrávacím zariadením zaznamenáva aj vydáva tradičné rituály v Hanoji, šamanské obrady v amazonskom pralese aj noisové performance v Singapure. Svoju prácu zverejňuje zadarmo, pod licenciou Creative Commons.

„Rozprávanie príbehov redukuje a zjednodušuje realitu na jednu vrstvu. Môj kreatívny proces je veľmi improvizovaný. Podstatou môjho života je improvizácia,“ tvrdí Moon. Uvidíme, čo vymyslí tu, v Širkovciach.

V obci už sú (v rámci týždenného rezidenčného pobytu) Lucie Vítková a Haruhiko Okabe. Česká autorka skúma prepojenia medzi zvukom a pohybom aj sociálno-politické aspekty hudby a umenia, japonský muzikant sa pohybuje na pomedzí súčasnej klasickej hudby, free jazzu a tradičnej japonskej hudby gagaku.

Košický sochár a multimediálny umelec Peter Vrábeľ pripravuje „miniatúrne inštalácie figurálnych kompozícií rozmiestnených do prirodzene vzniknutých škár, prasklín a iných dutín v historickom objekte. Zachované murivo kaštieľa a jeho schátralá patina je tak konfrontovaná so sterilitou súčasného sochárskeho materiálu.“

Ruiny IV. majú svoj vlastný vizuál, ktorý bude na tričkách. Ich kúpou návštevníci nepodporia len festival, ale aj „výrobu turistickej informačnej tabule, ktorú umiestníme k ruinám Gömöryovského kaštieľa. Grafiku limitovaných tričiek pripravila Denisa Spodniaková“.

Organizátori ponúkajú ubytovanie v spoločnom vojenskom stane zdarma a v spolupráci s občianskym združením Gotická cesta ešte sprístupnia kostol z druhej polovice 13. storočia v Rybníku, ktorý je od Širkoviec vzdialený 40 kilometrov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie