Denník N

Na Bratislavu! Protestná jazda farmárov na traktoroch (+ foto)

Foto N - Andrej Bán
Foto N – Andrej Bán

Aktualizované 20.55 h – Na lúke pri Detve strávili noc protestujúci farmári z východu, ktorí v utorok večer dorazili do hlavného mesta. Boli sme tam s nimi a viezli sme sa s nimi v traktore do Bratislavy.

„Až sa mi tlačili slzy do očí, keď som videl stáť pri ceste v traktoristických montérkach asi päťročného chlapčeka, mamička vedľa neho, ako má transparent v rukách. Keď naša kolóna prešla, mamka ho šuch-buch naložila do auta, obehla nás a o desať kilometrov opäť stáli pri krajnici a mávali nám,“ smeje sa očividne dojatý farmár František Oravec.

Stojíme na lúke ich kolegu z rázovitej Detvy, ktorý ju ochotne ponúkol protestujúcim na prenocovanie. Len tak, čo kto mal: jeden v aute, iní v spacom vaku na zemi, podaktorí v úložnom priestore dodávky.

Video: Protestná jazda farmárov na traktoroch do Bratislavy
autor: Andrej Bán

Pridávajú sa stroje z celého Slovenska

Asi dvadsať chlapov (a jedna žena) z východu verí, že po ceste, v priebehu dnešného dňa, sa k nim na trase popri Hrone pridajú ďalšie stroje a farmári. Povedané po východniarsky: „Dovezli šebe slaninu, syry, klobasu… popili žimne pivo (najmä nealkoholické)“.

Po zotmení nás navštívila dvojica detvianskych policajtov. Boli družní. Ochotne k nám doviedli aj osamelého farmára zo Spiša, ktorý cez hory, cez Nízke Tatry a Rudohorie, prišiel až sem a pridal sa. Policajná hliadka prichádza aj o pol piatej nadránom.

Farmárov čaká deň, ktorý si táto krajina nemôže nevšimnúť.

Ľudia mávajú

Traktory vyrazili ráno z Detvy po vedľajších cestách na Zvolen a odtiaľ na Bratislavu. Polícia ich nepustila na rýchlostnú cestu R1, tak idú cez dediny a mestečká.

Ľudia im po ceste mávajú.

Policajné autá si kolónu postupne odovzdávajú.

Kolónu traktorov a osobných áut vedie policajné auto a za nimi sa vezie farmár Patrik Magdoško, ktorý jazdu koordinuje, z okna mu po celý čas vlaje slovenská vlajka. S vodičmi okolojazdiacich áut traktoristi problémy nemajú.

Do Bratislavy chcú prísť podvečer, na petržalskom Tyršovom nábreží sa chcú zhromaždiť okolo siedmej večer. Na stredu o ôsmej ráno tam volajú ľudí, aby ich prišli podporiť a núkajú im aj pravé slovenské potraviny.

Fotografie Andreja Bána z protestnej jazdy farmárov

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Dobytkár

Slovensko

Teraz najčítanejšie