Denník N

Na Bratislavu! Protestná jazda farmárov na traktoroch (+ foto)

Foto N - Andrej Bán
Foto N – Andrej Bán

Aktualizované 20.55 h – Na lúke pri Detve strávili noc protestujúci farmári z východu, ktorí v utorok večer dorazili do hlavného mesta. Boli sme tam s nimi a viezli sme sa s nimi v traktore do Bratislavy.

„Až sa mi tlačili slzy do očí, keď som videl stáť pri ceste v traktoristických montérkach asi päťročného chlapčeka, mamička vedľa neho, ako má transparent v rukách. Keď naša kolóna prešla, mamka ho šuch-buch naložila do auta, obehla nás a o desať kilometrov opäť stáli pri krajnici a mávali nám,“ smeje sa očividne dojatý farmár František Oravec.

Stojíme na lúke ich kolegu z rázovitej Detvy, ktorý ju ochotne ponúkol protestujúcim na prenocovanie. Len tak, čo kto mal: jeden v aute, iní v spacom vaku na zemi, podaktorí v úložnom priestore dodávky.

Video: Protestná jazda farmárov na traktoroch do Bratislavy
autor: Andrej Bán

Pridávajú sa stroje z celého Slovenska

Asi dvadsať chlapov (a jedna žena) z východu verí, že po ceste, v priebehu dnešného dňa, sa k nim na trase popri Hrone pridajú ďalšie stroje a farmári. Povedané po východniarsky: „Dovezli šebe slaninu, syry, klobasu… popili žimne pivo (najmä nealkoholické)“.

Po zotmení nás navštívila dvojica detvianskych policajtov. Boli družní. Ochotne k nám doviedli aj osamelého farmára zo Spiša, ktorý cez hory, cez Nízke Tatry a Rudohorie, prišiel až sem a pridal sa. Policajná hliadka prichádza aj o pol piatej nadránom.

Farmárov čaká deň, ktorý si táto krajina nemôže nevšimnúť.

Ľudia mávajú

Traktory vyrazili ráno z Detvy po vedľajších cestách na Zvolen a odtiaľ na Bratislavu. Polícia ich nepustila na rýchlostnú cestu R1, tak idú cez dediny a mestečká.

Ľudia im po ceste mávajú.

Policajné autá si kolónu postupne odovzdávajú.

Kolónu traktorov a osobných áut vedie policajné auto a za nimi sa vezie farmár Patrik Magdoško, ktorý jazdu koordinuje, z okna mu po celý čas vlaje slovenská vlajka. S vodičmi okolojazdiacich áut traktoristi problémy nemajú.

Do Bratislavy chcú prísť podvečer, na petržalskom Tyršovom nábreží sa chcú zhromaždiť okolo siedmej večer. Na stredu o ôsmej ráno tam volajú ľudí, aby ich prišli podporiť a núkajú im aj pravé slovenské potraviny.

Fotografie Andreja Bána z protestnej jazdy farmárov

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Dobytkár

Slovensko

Teraz najčítanejšie