Denník N

Čo s nami bude: Ako sa radoví poslanci Smeru pozerajú na šance svojej strany a vlastnú budúcnosť

Posledný pracovný snem Smeru v Častej - Papierničke. Foto - TASR
Posledný pracovný snem Smeru v Častej – Papierničke. Foto – TASR

Rozprávali sme sa s poslancami Smeru, ktorí kandidovali z nižších priečok, o tom, či rátajú s koncom v politike, čo vyčítajú médiám aj čo si myslia o politických plánoch prezidenta Andreja Kisku.

Parlamentné voľby 2012 po páde vlády Ivety Radičovej. Smer drvivo víťazí. Získava 44,41 percenta hlasov, čo znamená 83 zo 150 poslaneckých mandátov. Nadšení straníci zdvíhajú svojho predsedu Roberta Fica na ruky, a oslavujú veľkolepé víťazstvo, šťastný predseda pritom drží fľašu Coca Coly.

Po tom, čo špičky Smeru zaujali miesto vo vláde, sa do parlamentu dostávajú náhradníci z nižších miest kandidátky. Poslancom sa stáva aj kandidát, ktorý mal na volebných lístkoch číslo 103. Bol to František Petro, starosta dedinky Ploské neďaleko Košíc.

Vo voľbách v roku 2016 sa takýto úspech už neopakuje. Zisk na úrovni 28,28 percenta znamená pre Smer 49 mandátov. Keďže strana znovu zostavuje vládu a najvýraznejšie tváre posiela do exekutívy, do parlamentu prichádzajú aj politici z nižších priečok. Vďaka tomu dnes sedí v parlamente aj kandidát s číslom 69, Ladislav Andreánsky.

Podľa posledného júnového prieskumu agentúry Focus by dnes Smer volilo 21,7 percenta ľudí. Ak by tak voľby naozaj dopadli, strana by mala v parlamente 39 poslancov – podľa kandidátky v roku 2016 by sa teda ako posledný poslanec do Národnej rady dostal Ľubomír Petrák. Ak by vládu zostavili iné strany (a Smer hypoteticky postavil rovnakú kandidátku ako v roku 2016), v Národnej rade by chýbali desiatky súčasných poslancov.

Radoví poslanci Smeru, ktorí sa o priazeň voličov uchádzali z nižších miest kandidátky, veľkej časti verejnosti nie sú veľmi známi. Nechodia do televíznych debát, nevystupujú tak často v rozprave, hlavné politické témy strany za nich komunikujú ich lídri, najmä predseda Robert Fico.

No aj oni majú svoj pohľad na politiku. Niektorých sme oslovili, aby sme sa ich pýtali na šance Smeru, ich budúcnosť či možné politické ambície prezidenta Andreja Kisku.

„Až tu nebude Američan Kiska“

Posledné dni v parlamente doznievala kritická správa prezidenta Andreja Kisku o stave republiky. Väčšina poslancov Smeru si ju v sále Národnej rady vypočula napriek tomu, že predseda strany a poslaneckého klubu Robert Fico, ale aj exminister vnútra Robert Kaliňák tam chýbali.

„V klube sme nedostali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie