Denník N

Pacientka s rakovinou prsníka neodpovedala na žiadne typy terapie, vedci ju zachránili inovatívnou liečbou

Rakovinové bunky. Ilustračné foto – Fotolia
Rakovinové bunky. Ilustračné foto – Fotolia

Pacientka, ktorej pred dvoma rokmi dávali pár mesiacov života, je zdravá a teší sa zo života. Metóda je vhodným kandidátom na Nobelovu cenu za medicínu.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Poznaj svojho nepriateľa – vravieval čínsky vojvodca Sun Tzu v časoch, keď vojvodcovia ešte písali básne a filozofické traktáty.

Poznať svojho nepriateľa však niekedy vôbec nie je ľahké. Nepriateľ sa totiž často tvári nezúčastnene, povedzme ako muzikant, alebo dokonca ako váš priateľ – spomeňte si na intrigána Jaga. Rozpoznať ho je preto vecou dlhodobých skúseností.

Spoznať nepriateľa je hlavnou úlohou nášho imunitného systému. Najdôležitejšie v tejto misii sú takzvané T-bunky.

T-bunky

Na svojom povrchu nesú nesmierne špecifický T-bunkový receptor (TCR), ktorý je schopný rozoznávať krátke čiastočky proteínov – peptidy – naviazané prostredníctvom komplexu MHC na všetkých našich bunkách. Každá bunka v tele musí takto priznať farbu – akoby robila daňové priznanie – a T-bunky ich prelustrujú.

Väčšinou sa dá na ne spoľahnúť, počas svojho štúdia v orgáne zvanom týmus získali dostatok skúseností, aby rozpoznali peptidy pochádzajúce z našich vlastných zdravých buniek od peptidov baktérií či vírusov, prípadne nádorových buniek.

Ak majú telové bunky na svojom povrchu iba vlastné peptidy, T-bunka ich toleruje. Ak T-bunka narazí na cudzorodý alebo mutovaný peptid svedčiaci o infekcii alebo nádorovej transformácii, jeho nositeľku jednoducho zabije.

Nádorové bunky sa vyhýbajú imunitnej odpovedi

No, jednoducho! Ono to tá T-bunka vôbec nemá ľahké, lebo také nádorové bunky ovládajú veľké množstvo mechanizmov, ako sa imunitnej odpovedi vyhnúť. Rýchlo sa množia, mutujú, majú porušený bunkový cyklus, programovaná bunková smrť – t. j. apoptóza – im nič nehovorí a ovplyvňujú aj okolité tkanivá. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie