Denník N

Športový exredaktor RTVS: Rezník mi opakovane klamal do očí, nedá sa mu veriť ani slovo

Viktor Kiššimon. Foto – archív V. K.
Viktor Kiššimon. Foto – archív V. K.

Vedenie do správ pretláča reklamu na Tipos a SNS, ktorá tam nemá čo hľadať, tvrdí bývalý športový redaktor RTVS Viktor Kiššimon.

VIKTOR KIŠŠIMON sa narodil v roku 1980 vo Veľkom Krtíši, vyštudoval žurnalistiku na UK v Bratislave. Pracoval ako športový redaktor v denníkoch Šport a Pravda, rozbiehal športový web televízie Markíza, posledné roky pracoval ako športový redaktor, tenisový komentátor a vedúci vydania relácie Góly – body – sekundy v RTVS. Učí aj na žurnalistike na UK. Je slobodný, bezdetný, žije v Bratislave.

Koncom marca ste po viac než piatich rokoch dobrovoľne odišli z RTVS. Na rozdiel od ostatných redaktorov to ostalo inými médiami nepovšimnuté.

Koho by už len zaujímal šport a nejaký Kiššimon? Keby som odišiel z domáceho spravodajstva, možno by to bolo iné, ale žily mi to netrhá.

Čo sa stalo?

Sám neviem, prečo som bol odídený, hoci výpoveď dohodou som nakoniec dal sám. Oficiálny dôvod mi nikdy nik nepovedal. Keď som cítil, že ma tam nechcú, urobil som logický krok.

Od nového šéfa športu Mateja Hajka, ktorého si doviedol riaditeľ Jaroslav Rezník, som sa nedozvedel dôvody, pre ktoré so mnou prestal počítať.

Na rozhovory si volal rôznych redaktorov, rozoberal s nimi ich silné aj slabé stránky a tiež to, či s nimi počíta. So mnou nehovoril ani raz. Že ma tam nechce, som pochopil z toho, ako ku mne pristupoval – odstavil ma od komentovania tenisu a chcel ma odstaviť aj z postu vedúceho vydania Gólov – bodov – sekúnd.

Nepochybne máte svoje vysvetlenie, prečo vás nechcel.

Môžem si to len domýšľať na základe udalostí, ktoré sa stali predtým. S Hajkom sme zjavne spolu zle začali. Keď sa totiž nový riaditeľ Rezník so šéfom spravodajstva Rybanským prišli predstaviť do redakcie športu, tvrdili, že neprišli s motorovou pílou a všetko bude fajn.

Keďže som tým ich zaliečavým frázam nerozumel, spýtal som sa Rezníka, či sa máme pripraviť na výmenu šéfa športu. Odpovedal, že ak teda nehovoril jasne, tak to pre mňa zopakuje – na 99 percent ostáva šéfom Marcel Merčiak, ktorý bude mať na starosti aj tvorbu tretieho kanála, pričom disponuje plnou dôverou vedenia.

Po čase nám zrazu Rybanský predstavil nového šéfa športu – Hajka. Logicky som sa ho spýtal, prečo je to tak, keď Rezník, ktorý teraz radšej neprišiel, nedávno tvrdil, že sa nič meniť nebude. Rybanský však nič konkrétne nepovedal.

A toto sa podľa vás dotklo Hajka?

Zrejme áno, lebo bol pri tom. Mohol získať pocit, že som narušil jeho autoritu pred vedením televízie aj pred všetkými podriadenými. Asi to vzal ako poníženie.

S Hajkom sa predsa poznáte dlho.

Asi pätnásť rokov. Nikdy sme nemali spory, dokonca sme si asi pred dvomi rokmi zašli na kávu, kde mi vravel, že by sa celkom rád vrátil do televízie, lebo mu chýba, navyše v nej vraj všetko robíme zle. Z toho vyplýva, že túžil po návrate už za šéfovania Lukáša Dika, hoci naňho predo mnou dosť nadával.

Stále nerozumiem, v čom je problém – nový manažment televízie má právo doviesť si svoj tím, podobne, ako to urobil Mika. Vás si predsa tiež priviedol Lukáš Diko.

Veď to nespochybňujem, akurát Diko nevyhadzoval za odlišný názor. Áno, nový manažment má právo na svoj tím. Veď ani proti Hajkovi nemám nič osobné, má mnohé dobré nápady, mám však problém s jeho spôsobmi a komunikáciou.

Prekáža mi však najmä konanie riaditeľa Rezníka, ktorý mi do očí viackrát klamal. Prečo otvorene nepriznal, že Merčiaka vymení?

Vymenil ho až po dvoch či troch mesiacoch od vašej debaty. Možno to vtedy netušil.

Rezník už vtedy veľmi dobre vedel, že príde Hajko. Priznal to samotný Hajko. Navyše o jeho príchode sme sa v redakcii dozvedeli z denníka Šport. Zdá sa vám to normálne?

Pri jeho predstavovaní som si rypol aj do toho – keď tvrdil, že je za otvorenú komunikáciu, spýtal som sa, či sa teda nebudeme personálne novinky dozvedať z iných médií ako v jeho prípade.

Samozrejme, mohol som si to odpustiť. Vtedy si však asi vyhodnotil, že takého nelojálneho človeka na oddelení nechce. Navyše v našom tíme fungovala jedna donášačka, ktorá mu referovala všetko, čo sme kedy povedali.

Vyčítal vám, že neviete komunikovať s ľuďmi.

V tom má čiastočne pravdu, som komplikovaná povaha a po hanlivé slovo nejdem ďaleko. Ako vedúci vydania som mal menšie komunikačné konflikty so štyrmi ľuďmi, z nich jedna bola tá donášačka.

O koho ide?

Nechcem ju menovať. Tá osoba odborne ani ľudsky do redakcie nepatrí.

Prečo ste mali tie konflikty?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie