Denník N

Svätý z Handľov pre nás svojou priekopníckou prácou zachránil hory

Busta Jozefa Dekreta Matejovie v Banskej Bystrici. Foto – TASR
Busta Jozefa Dekreta Matejovie v Banskej Bystrici. Foto – TASR

Jozef Dekret Matejovie vymeriaval a zhotovoval mapy lesného okresu. Robil katastrálne merania, presne oddelil pasienky a polia od lesov – chránil les pred devastáciou – prísne pokutoval majiteľa každej kozy pasúcej sa v pásme lesa. O les sa však nielen staral, ale ho aj pestoval.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Dobrovoľne a nenávratne vyhladzujeme lesy, vďaka ktorým sme tu, a ničíme tým životný priestor budúcim generáciám všetkých živých tvorov tejto krajiny. Nepotrebujeme na to vojny ani víchrice, vystačíme si sami.

Je najvyšší čas spomenúť si na tých, ktorí tie lesy zachovali pre nás, a znovu sa to od nich naučiť.

V slovenských rozprávkach sa podchvíľou stáva, že dajeden v lese zablúdi. To preto, lebo slovenské hory sa zdali nesmierne husté a nekonečné. A dlho aj naozaj boli. Zvlášť na Horehroní.

Ľudia si skraja čo-to narúbali, aby sa v zime zahriali, aby mali ovečky kde napásť. Čo vyrúbali, na jar dorástlo. Tak si žili, ďalej do hory sa neodvážili a rozprávky si pri pieckach rozprávali.

Od istého času, voláme ho priemyselná revolúcia, sa to zmenilo. Surové drevo sa stalo hlavnou, prepytujem, komoditou. Ale nie pre kozuby v chalúpkach. Bolo potrebné ako palivo pre chod banských strojov,  ale najmä pre železiarne – pre vysoké pece, vyhne, huty a hámre.

Vyrúbané lesy

Vďaka vyrúbanému drevu sa vyrábali zvony, klince, trúby či broky. Drevorubači živili prácu baníkov, hutníkov, kováčov aj uhliarov. Žili, kde pracovali – lesné osady pre drevorubačov a ich rodiny – handle – vznikali od 16. do 18. storočia najviac práve na Horehroní, keď sa do tamojších hôr presťahovala ťažba dreva potom, ako lesy v okolí štiavnických baní ľudia dočista vyrúbali.

Každým dňom hlbšie a hlbšie do hôr zachádzali, z lesa odkrajovali. Ale čo vyrúbali, na jar už nestihlo dorásť. Husté horehronské hory rýchlo preredli a dnes by z nich nezostalo nič, keby sa vtedy nenašiel múdry človek, ktorý na nás myslel a zachoval ich pre nás.

Volal sa Jozef Dekret Matejovie.

Vyššie vzdelanie mu poskytla príroda a práca

Narodil sa 12. júla 1774 v lesnej osade Dobroč pri Čiernom Balogu. Otec Matej bol drevorubačom, neskôr lesným dozorcom; dedo Matej bol kráľovským horárom – po ňom si zobral prímeno. Jožko odmala behával po lese; všetci chlapci z Handľov vtedy tak robili. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda

Teraz najčítanejšie