Denník N

Pre Most-Híd sú ľudské práva už len prázdne frázy

Podieľajú sa na porušovaní ľudských práv občanov tým, že mlčia, ako aj tým, že pomáhajú koaličným partnerom v takomto konaní pokračovať.

Autor je poslancom NR SR

Strana Most-Híd sa od svojho vzniku hlásila k ochrane ľudských práv. Bolo to samozrejmé, hlavne z dôvodu, že strana prioritne zastupuje menšiny žijúce na Slovensku: Maďarov, Rusínov, Rómov. Most-Híd však nebol len reprezentantom menšín, ale aj niektorých predstaviteľov slovenskej väčšiny. Otázka ochrany ľudských práv bola silnou hodnotou strany, až kým sa nerozhodla vstúpiť do vlády s Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom.

Jedným z dôvodov môjho odmietnutia vstúpiť do tejto vlády bolo, že nie je správne spojiť sa s ľuďmi, ktorí zneužitím štátnej moci vyštvali Hedvigu z krajiny. Dnes tu máme možnosť vidieť opakovanie tohto prípadu na Rómoch z Moldavy nad Bodvou, ktorí sa tiež zbili sami (nebola to polícia počas 30-minútovej represívno-pátracej akcie).

Tí, čo nabrali odvahu a prehovorili o brutalite polície a dokonca podali trestné oznámenie, zrazu uvideli zneužitie štátnej moci v praxi. Zrazu sa z tých, čo trpeli zásahom polície, stali klamári a podvodníci. Dnes ich idú trestne stíhať a odsúdiť.

To oni sa sami zbili, tak ako Hedviga, to oni krivo vypovedali ako Hedviga. Je to zo strany polície a orgánov činných v trestnom konaní identický postup. Je evidentné, že ide o politické zadanie. Je to zámer zastrašiť občanov vlastnej krajiny, aby sa báli proti predstaviteľom štátu pri ich prehreškoch prehovoriť.

Dnes pri uplatňovaní takéhoto postupu zo strany štátu v plnej miere asistuje strana Most-Híd. Hodnota, ktorú strana reprezentovala v očiach voličov, že bojuje za ľudské práva, je dnes už len očným klamom. Podieľajú sa na porušovaní ľudských práv občanov tým, že mlčia, ako aj tým, že pomáhajú koaličným partnerom v takomto konaní pokračovať.

Aj vyšetrovanie vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice vykazuje množstvo zlyhaní a nejasností. Akoby sa zdalo, že štátna mašinéria, ktorá zaviedla systém korupcie a klientelizmu do každodenného života a prepojila úrad vlády s talianskou mafiou, zámerne prípad vyšetriť nechcela. Ťažko by bolo dospieť k záveru, „že sa samozavraždili“, a nie, že boli umlčaní. Mohlo by sa zdať, že tieto prípady nijako nesúvisia. A predsa. Je to o zastrašovaní tých, čo poukážu na nespravodlivosť. Je to o tých, čo tento chorý systém prevádzkujú… od predsedov politických strán vládnej koalície cez jednotlivých ministrov až po vrátnikov, ktorých do funkcií nominovali. To oni tento systém prístupu k vlastným občanom krajiny uplatňujú.

Aj za tento prípad sa raz vláda bude musieť ospravedlniť, rovnako ako sa musela ospravedlniť Hedvige.

Normálny občan sa za takúto vládu musí hanbiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie