Denník N

50 kilometrov od poľských hraníc vylepšilo Rusko bunker, ktorý vyzerá ako sklad jadrových zbraní

Baltská flotila je podľa ruského ministerstva obrany vyzbrojená aj najmodernejšími protilietadlovými strelami Bastion. Foto - TASR/AP
Baltská flotila je podľa ruského ministerstva obrany vyzbrojená aj najmodernejšími protilietadlovými strelami Bastion. Foto – TASR/AP

Z militarizácie Kaliningradu sú nervózne najmä pobaltské krajiny a Poľsko, ktoré za 4,75 miliardy dolárov nakúpilo americké patrioty.

Rusko vo svojej exkláve Kaliningrad v blízkom susedstve členských krajín EÚ a NATO (Poľsko a Litva) vylepšilo svoj bunker, ktorý môže slúžiť ako skladisko jadrových zbraní. Upozornila na to nová štúdia Federácie amerických vedcov (FAS). Podľa britského denníka Guardian ide o jeden z ďalších znakov, ako Moskva nukleárnymi zbraňami vnáša konfrontáciu so Severoatlantickou alianciou (NATO).

Na základe satelitných fotografií Digital Globe, ktoré FAS kúpila od Getty Images, vidno, ako ešte v roku 2016 podkopali Rusi jeden z troch podzemných bunkrov neďaleko Kulikova, zrenovovali ho a tento rok znovu prikryli, zrejme s cieľom dostať ich do operačného stavu.

Nápadne sa to podobá na sklad jadrových zbraní

Na najdôležitejšiu otázku, s akým zámerom Moskva bunker nechala vynoviť, však preskúmané satelitné snímky odpoveď nedávajú. Znamená to, že v minulosti, teraz alebo v budúcnosti má slúžiť ako skladisko jadrových zbraní, ktoré sú schopné niesť nové strely, už umiestnené v Kaliningrade? Alebo je to len rutinné vylepšenie starnúceho zariadenia? pýta sa FAS.

„Nesie to všetky stopy typické pre ruské skladisko nukleárnych zbraní. Je tam

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie