Denník N

Na Merkelovej prehru v spore o utečencov by sme doplatili práve my

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a minister vnútra Horst Seehofer. Foto - AP
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a minister vnútra Horst Seehofer. Foto – AP

Odmietať utečencov môžeme len preto, lebo ich Nemecko prijíma. Ak ich tiež začne odmietať, budeme nahratí.

Väčšina politikov krajín V4 sa ani nesnaží skrývať škodoradosť a uspokojenie nad problémami nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a nad jej (už koľkokrát) avizovaným blížiacim sa koncom.

Naši politici sa zriedkavo vyznačujú štátnickou schopnosťou vidieť veci v širších súvislostiach, ich dlhodobá krátkozrakosť pri posudzovaní Merkelovej migračnej politiky je však skutočne zarážajúca a ich snahu túto politiku sabotovať nemožno nazvať inak, než rezanie si konára pod vlastným zadkom. Presnejšie povedané pod zadkom svojich krajín.

Dotyčným politikom to síce dočasne pomáha získať hlasy a moc, ak však v súčasnom spore Merkelová prehrá, hádajte, kto na to tiež veľmi doplatí? No predsa my, takzvané vyšehradské štáty!

Posledný spor medzi sesterskými stranami CDU kancelárky Merkelovej a bavorskou CSÚ sa vedie najmä o to, či má Nemecko zastaviť utečencov/migrantov rovno na svojich hraniciach a vôbec ich nepustiť do krajiny, ako navrhuje CSU. Za vyhrotením sporu práve teraz, krátko po vzniku ich novej vlády s SPD, stoja hlavne vnútrostranícke a vnútropolitické dôvody. V ich pozadí sa však tiahnu vážnejšie príčiny – aj preto majú radikálnejšie požiadavky CSU v Nemecku širokú či dokonca väčšinovú podporu.

Príčiny sporu

Aktuálne ide najmä o to, že v októbri budú v spolkovej krajine Bavorsko voľby do zemského snemu a dominancia CSÚ v bavorskej politike už tiež nie je tým, čím bývala. CSÚ v týchto voľbách obvykle sama získavala nadpolovičnú väčšinu a nepotrebovala k vládnutiu koaličného partnera. V roku 2013 však dostala „len“ 47,7 percenta, podľa prieskumov jej preferencie ďalej klesajú a po októbri sa pravdepodobne hľadaniu vládneho partnera nevyhne. Ak teda dovtedy nezíska späť voličov, ktorí jej sčasti prebehli ku krajne pravicovej protiimigrantskej Alternatíve pre Nemecko.

Vnútrostranícky boj navyše prebieha i v CSÚ. Predseda strany a dlhoročný premiér Bavorska Horst Seehoffer je dlho kritikom Merkelovej migračnej politiky a okrem iného je známy aj podporou maďarského premiéra Viktora Orbána. Je to však zároveň človek, ktorý sa s Merkelovou vždy dohodol na kompromise – to ostatne umožnilo i vznik súčasnej spolkovej vlády. Dnes ale čelí ešte radikálnejšiemu krídlu strany v čele s Markusom Söderom, ktorý Seehofera vystriedal na poste bavorského premiéra, keď ten prijal funkciu spolkového ministra vnútra.

To sú hlavné dôvody, prečo sa spor opäť rozhorel práve teraz a prečo Seehofer žiada veci idúce nad rámec koaličnej dohody. Hlbším dôvodom, ktorý by asi sám osebe nezavinil otvorený stret tak krátko po vzniku vlády, je však to, že Nemci sú skutočne unavení z migračnej krízy. A najmä z toho, že z nej stále nevidno žiadne jasné východisko.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie