Denník N

SNS už týždeň mlčí o tom, že predbežne vybrali stíhačky za miliardu, premiér rozhodnutie odkladá

Vizualizácia F-16V. Foto - Lockheed
Vizualizácia F-16V. Foto – Lockheed

Aktualizované 11:01 – Podobne ako pri plánovanom nákupe transportérov sa nominanti Andreja Danka snažia aj pri lietadlách všetko tajiť až do poslednej chvíle.

Komunikačný odbor ministerstva obrany poslal v uplynulých dňoch novinárom niekoľko tlačových správ. Dozvedeli sme sa, že minister obrany Peter Gajdoš z SNS rokoval s poľským veľvyslancom, navštívil aj Srbsko a v Liptovskom Mikuláši sa zúčastnil na poklepaní základného kameňa nového pomníku padlým vojakom.

Na jednu dôležitú správu však ministerstvo „zabudlo“. Minister Gajdoš začiatkom minulého týždňa spravil zásadný krok k jednej z najväčších štátnych zákaziek od vzniku samostatného Slovenska.

Minulý pondelok zasadlo takzvané kolégium ministra obrany a schválilo návrh o kúpe nových stíhačiek pre armádu.

Premiér Peter Pellegrinivšak v stredu povedal, že sa nenechá tlačiť do rýchleho rozhodnutia. Novinárom povedal, že vláda budúci týždeň určite nerozhodne. „Ja ako predseda vlády budem teraz otvorený. Na základe doterajších informácií, ktoré mám, si nemyslím, že rozhodnutie o nákupe stíhačiek je také urgentné, že by malo byť prijaté budúci týždeň,“ dodal premiér s tým, že definitívne rozhodnutie možno padne až po prázdninách.

Pellegrini povedal, že sa musia odstrániť všetky pochybnosti, vrátane toho, či Švédi ponúkli Slovensku vybudovanie logistického centra pre stíhačky, alebo ho neponúkli, ako tvrdí minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

„Chcem mať porovnateľné ponuky, chcem aby sa odstránili šumy, či niekto niečo ponúkol alebo neponúkol,“ povedal premiér.

Zároveň SNS odkázal, že rozhodnutie o stíhačkách nebude ich rozhodnutím, ale rozhodnutím celej vlády. „Tu sa, dámy a páni, bavíme o miliardách. Je to vážny krok, o ktorom nerozhoduje minister obrany ale vláda“.

 

Vojenské tajomstvo

Ktoré stíhačky by Slovensko malo nakúpiť? Vybralo ministerstvo americké lietadlá F-16, čo je ten najpravdepodobnejší scenár?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovenské stíhačky

Slovensko

Teraz najčítanejšie