Denník N

Ako sa v zdravotníctve rozhoduje o prioritách: prípad očkovanie

Ilustračné foto -TASR
Ilustračné foto -TASR

Rakovina krčka maternice je vážny problém, akých má zdravotníctvo naozaj veľa. Aj tento ministertvo zdravotníctva rieši bez serióznych analýz.

Analytička Transparency International

Po jesenných škandáloch minister Čislák sľúbil zmeny pre transparentnejšie a efektívnejšie zdravotníctvo. Doposiaľ nič nenaznačuje, že by sme sa mali na čo tešiť. Práci ministerstva chýba otvorenosť, stratégia a svoje kroky nevie vysvetliť presvedčivými argumentmi ani vtedy, keď ide o milióny eur.

Denník N pred troma týždňami upozornil na nevyčerpané desiatky miliónov z eurofondov, ktoré ministerstvo prikleplo zdravotníckym zariadeniam na nákup techniky. Prečo sú milióny najviac potrebné práve na techniku, o ktorú majú doposiaľ záujem najmä súkromné nemocnice a strediská, nevysvetlili.

Za zavretými dverami

Ďalším príkladom je očkovanie proti vírusu HPV, ktorý spôsobuje rakovinu krčka maternice. Na ministerstve zdravotníctva o ňom nedávno diskutovali lekári, pacienti, firmy, poisťovne a štát. Cieľom bolo odporučiť ministrovi, koľko z ceny očkovania má byť hradené zo zdravotného poistenia a koľko (ak vôbec) majú doplácať poistenci.

Rakovina krčka maternice je vážny problém. Ročne na ňu na Slovensku ochorie okolo 600 žien, tretina z nich zomrie. Zaočkované sú menej ako dve dievčatá zo sto. Skupina top lekárov preto vyzvala ministra zdravotníctva, aby situáciu riešil zavedením plnej úhrady očkovania podobne ako vo väčšine krajín Európskej únie, kde sú zaočkované desiatky percent dievčat. Na Slovensku zo zákona preplatia desatinu z celkových nákladov, ktoré pri lacnejšej z dvoch vakcín na trhu dosahujú 126 eur. Nad rámec zákona poisťovňa Dôvera uhradí sto eur, Union polovicu nákladov.

Chýba presvedčivá analýza aj stratégia

Podľa firiem by pri stopercentnej úhrade postupne nechali zaočkovať svoju dcéru dve pätiny rodičov. Viac nepredpokladajú. Jedna z firiem pritom tento predpoklad podporila iba vlastným výskumom, druhá ničím. Lenže v susednom Česku, kde majú plnú úhradu, je zaočkovaných nie 40, ale až 55 percent dievčat.

Aj dve pätiny zaočkovaných by pri plnej úhrade lacnejšej vakcíny pre poisťovne predstavovali náklady 1,4 milióna eur ročne, za päť rokov to znamená sedem miliónov eur. Výrobcovia a lekári tvrdia, že predídením rakovine bude viac žien žiť dlhšie a kvalitnejšie. Okrem toho by mali poisťovne predísť nákladom na liečbu a v dlhodobom horizonte ušetriť. Poisťovne si však dlhodobou úsporou už nie sú také isté. Presvedčivú analýzu nepredložila ani jedna strana a ministerstvu nedostatok dôkazov nechýbal. Rovnako nechýbali informácie o možných konfliktoch záujmov zúčastnených lekárov, ktoré neboli zverejnené.

Napriek odmietavému stanovisku poisťovne dostali od ministerstva za úlohu zistiť, či vo svojich rozpočtoch nájdu na vakcíny 1,4 milióna ročne. Zhodne tvrdia, že nenájdu. Ukrojiť by museli inde. Napríklad by mohli lekárom a nemocniciam znížiť limity na vyšetrenia alebo operácie, čím by sa predĺžili čakacie lehoty.

Rakovina krčka maternice je vážny problém. Tých je však v zdravotníctve mnoho. Chýba zasadenie do kontextu zdravotníckych priorít. Ak ministerstvo od poisťovní žiada, aby vo svojich rozpočtoch našli za päť rokov sedem miliónov, malo by ukázať, že HPV je strategickou prioritou, ktorá obstojí v širokej diskusii o zdravotníckych výdavkoch a je dôležitejšia ako napríklad dĺžka čakania na operáciu alebo platy preťažených zdravotných sestier. Za sedem miliónov by mohli piatim stovkám sestier zvýšiť plat o 230 eur mesačne.

Podobne ako pri nákupoch techniky, ministerstvo ani pri HPV strategické priority ne­ukázalo. Napokon, ani ich nepotrebuje a v praxi sa často rozhoduje bez analýz a serióznych dát. Ak rozhodne o zvýšení úhrady za očkovanie, poisťovne budú vakcíny platiť bez ohľadu na to, či peniaze našli alebo nie. A ukroja inde.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie