Denník N

Postava dňa na MS: Čeryšev mal ťažkú kariéru, no teraz mu to futbal vracia. Je nečakanou hviezdou MS

Denis Čeryšev v zápase Ruska so Saudskou Arábiou. Foto - AP
Denis Čeryšev v zápase Ruska so Saudskou Arábiou. Foto – AP

Pred pár mesiacmi sa ani neočakávalo, že by sa záložník Denis Čeryšev mohol dostať do ruskej nominácie, no v prvých dvoch zápasoch bol vynikajúci. V 27 rokoch sa mu po sezónach plných sklamaní konečne darí.

Prešiel akadémiou Realu Madrid a v decembri 2015 ako prvý Rus v histórii debutoval v prvom tíme: zahral si vo vyraďovacej fáze proti Copa del Rey proti Cádizu. Pre Čeryševa to bol ako splnený sen – nielen, že nastúpil za jeden z najlepších klubov sveta, ale strelil aj gól a pomohol k výhre 3:1.

O dva dni neskôr však bol Real zo súťaže napriek víťazstvu vyradený. Cádiz protestoval, že Čeryšev nemal hrať kvôli trestu za žlté karty, ktoré si do súťaže preniesol ešte z predchádzajúcej sezóny a hosťovania vo Villarreali. Cádizu nakoniec naozaj prisúdili kontumačné víťazstvo.

Real sa bránil, že o treste pre hráča nevedel, podobne aj Čeryšev. Fanúšikovia Realu obviňovali sčasti aj jeho a napriek tomu, že v klube strávil celú mládežnícku kariéru, v podstate skončil. Znova ho poslali na hosťovanie do Villarrealu a po roku tam natrvalo prestúpil za sedem miliónov eur.

Nastúpil len vďaka zraneniu spoluhráča

Stále však mal smolu. Neustále ho prenasledovali zranenia, nikdy nemohol poriadne odohrať celú sezónu. V ruskej reprezentácii ho veľmi nenasadzovali a tréneri mu nedôverovali – napríklad Talian Fabio Capello, bývalý tréner Ruska, mu opakoval, že v prvom rade musí dlhodobo hrať dobre na klubovej úrovni.

Na začiatku tohto roka sa to však zmenilo. Súčasný tréner Stanislav Čerčesov ho zaradil do kádra, ale veľa expertov prekvapilo, že sa dostal aj do záverečnej nominácie. Do základnej zostavy sa s ním veľmi nepočítalo.

Na začiatku prvého duelu turnaja proti Saudskej Arábii sa však zranila ofenzívna hviezda Ruska Alan Dzagojev a Čerčesov poslal na trávnik  Čeryševa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie