Denník N

Futbalové MS majú za sebou prvý týždeň: prím hrá Rusko, video sa osvedčilo, sklamali juhoamerickí giganti

Rus Čeryšev skóruje v obkľúčení štyroch hráčov Saudskej Arábie. Foto – TASR/AP
Rus Čeryšev skóruje v obkľúčení štyroch hráčov Saudskej Arábie. Foto – TASR/AP

Traja víťazi a traja porazení prvého týždňa futbalového šampionátu.

Víťazi

1. Rusko

Vladimir Putin si môže zatiaľ spokojne mädliť ruky, so šampionátom nie sú spájané žiadne väčšie škandály a hovorí sa predovšetkým o dobrom futbale. Fanúšikov môže akurát tak mrzieť, že v Moskve dochádza pivo. Podľa správy agentúry Reuters prevádzkari miestnych reštaurácií netušili, že turisti budú chcieť piť iba to.

Pozoruhodne dobrá je však najmä hra podceňovaného ruského tímu. Pred šampionátom sme upozorňovali na jeho biednu obranu, no Saudská Arábia a dokonca ani Egypt s uzdraveným Salahom defenzívu Ruska vôbec nepreverili. Počas týchto dvoch duelov smerovala na Akinfejevovu bránu jediná strela, aj to z penalty, ktorú Salah premenil.

Výkon celého Ruska pritom stojí na jedinom človeku – Alexandrovi Golovinovi. O talent CSKA Moskva sa zaujímajú európske veľkokluby a jeho výkon v zápase so Saudskou Arábiou dokázal, že oprávnene. Ofenzíve mal pritom veliť Alan Dzagojev, no za tých pár minút, čo stihol odohrať, sa ukázalo, že si na ihrisku s Golovinom skôr prekáža. Až po jeho zranení sa na ihrisko dostal priamočiary Čeryšev, z ktorého je razom trojgólový strelec.

Tretím do ruskej ofenzívnej partie je Arťom Dzjuba, na jar hosťujúci v priemernej Tule (ak vám ten názov niečo hovorí, vedzte, že tu pôsobili slovenskí reprezentanti Lukáš Tesák a Ján Mucha). Využil zranenie Kokorina a rozpačitý výkon Smolova z prvého duelu a za dôveru sa odvďačil dvomi gólmi. Vďaka tomu je tak Rusko nebezpečné po zemi (Golovin), zo vzduchu (Dzjuba) i z krídla (Čeryšev). Uvidíme, ako sa bude domácim dariť, keď budú musieť aj brániť.

2. Videorozhodcovia

K paradoxom turnajov, ktoré organizuje FIFA, patrí aj to, že sa na ne ľahšie dostane rozhodca z Tahiti ako arbiter, ktorý každý víkend píska anglickú Premier League. Napriek tomu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

MS vo futbale

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie