Denník N

Právnu neistotu vlani podľa advokátov najviac vytváral Harabinov senát, Mečiarove amnestie právnikov rozdelili

Vladimír Mečiar a Štefan Harabin. Foto N – Peter Kováč
Vladimír Mečiar a Štefan Harabin. Foto N – Peter Kováč

Zhruba tri stovky advokátov oznámkovali opatrenia z minulého roka, ktoré posilnili či oslabili právnu istotu. Dve rozhodnutia Najvyššieho súdu dopadli najhoršie.

Najvyšší súd je často posledným súdom, ktorý rozhoduje spory. Preto by jeho rozhodnutia mali mať váhu a nemali by byť spochybniteľné. Rovnako ako rozhodnutia, ktorými zjednocuje rôzne právne názory. Najnovší prieskum medzi advokátmi však naznačuje, že sa to Najvyššiemu súdu celkom nedarí.

Slovenská advokátska komora (SAK) oslovila svojich členov, aby oznámkovali štrnásť súdnych rozhodnutí, či už Najvyššieho súdu, alebo Ústavného, ale aj legislatívne opatrenia. Známkami od jeden do desať mali posúdiť, ako prispeli k právnej istote.

Najhoršie dopadli dve rozhodnutia Najvyššieho súdu, naopak, najlepšie novela Obchodného zákonníka. Najväčšie názorové rozdiely zasa medzi advokátmi boli pri zrušení Mečiarových amnestií. Do prieskumu sa anonymne zapojilo vyše tristo advokátov.

Harabin úradoval

Najhoršie dopadlo rozhodnutie senátu Štefana Harabina, ktorým zrušil rozsudok nad mafiánskou skupinou sýkorovcov na čele s Róbertom Lališom alias Kýblom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie