Denník N

Futbalová vojna

Ronaldo a Putin na jednom mieste, pre Kremeľ vysnívaná kombinácia. Foto – AP
Ronaldo a Putin na jednom mieste, pre Kremeľ vysnívaná kombinácia. Foto – AP

Len veľmi ťažko si môžeme predstaviť krajinu, ktorá by si zaslúžila poctu organizovať majstrovstvá sveta menej ako Rusko.

Autor je spisovateľ

Je sviatok futbalu a som na ňom chtiac-nechtiac prítomný aj bez zapnutia televízie. A mám v tom poriadny futbal.

Kamerun, ktorý je takmer mojím druhým domovom, je na prahu občianskej vojny, a tak som namiesto cesty do stredu Afriky odkázaný na tamojšie médiá. Situáciu sledujem na desiatkach spravodajských webov, časopisov a novín, beriem všetko, čo príde, od politiky cez kultúru, vedu až po šport.

Množstvo z webov začínalo podobne ako u nás zázračnými lekárskymi radami, prešlo k jednoduchej liečbe rakoviny, do neba volajúcim nezmyslom a identickým konšpiračným teóriám ako v našom priestore. Pokračovalo materiálmi podnecujúcimi nevraživosť voči Francúzsku, Európskej únii a USA. Teraz je ich hlavou témou niečo celkom iné a zdanlivo neškodné.

Hoaxy v africkom mediálnom priestore momentálne dokonale nahradila šou s futbalovou loptou. Čečenský tyran Ramzan Kadyrov sa na trávniku usmieva vedľa vyplašeného Egypťana Mohameda Salaha, o pár hodín neskôr ich vystrieda portrét Putina s kamerunským útočníkom Samuelom Etom a ďalšími hviezdami. Čo dokáže vyvolať väčšie sympatie u 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie