Denník N

Kaštieľ v Rusovciach má byť podľa premiéra výkladná skriňa reprezentatívnych priestorov, vizualizácie interiéru považuje za nepodarené

Vizualizácie interiéru kaštieľa v Rusovciach. Foto - Združenie NKP Rusovce
Vizualizácie interiéru kaštieľa v Rusovciach. Foto – Združenie NKP Rusovce

Problém nie je iba samotný návrh rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach, ale aj to, že sa vôbec do takéhoto zlého stavu dostal, upozorňujú odborníci na ochranu a obnovu pamiatok.

Je to katastrofa a arogancia, hovorí o návrhu rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach architekt Ján M. Bahna. Jeho ateliér vyhral architektonickú súťaž na obnovu kaštieľa v roku 1995, jeho tím vypracoval kompletný projekt a niektoré časti kaštieľa boli na jeho základe aj obnovené a rozostavané. V roku 2000 boli práce na stavbe zastavené kvôli nedostatku peňazí. Odvtedy objekt chátral.

Kritizovaný architektonický návrh Jaroslava Meheša podľa Bahnu nie je to najhoršie, čoho sme v prípade obnovy kaštieľa v Rusovciach svedkami. Za roky nečinnosti podľa neho kaštieľ ešte viac schátral a aj preto je na jeho obnovu potrebných viac peňazí. „Zodpovedný za komplex je úrad vlády. Ako správca objektu bol a je povinný zabezpečiť, aby takáto pamiatka ďalej nechátrala, a to sa nestalo,“ hovorí Bahna.

Úrad vlády oponuje, že objekt kaštieľa bol zabezpečený oplotením a strážnou službou, a pravidelne sa vykonávali aj kontroly a údržba. Vizualizácie interiéru, ktoré sa stali predmetom najväčšieho posmechu a pobúrenia nielen odbornej obce, boli podľa premiéra Petra Pellegriniho iba námetom a vizualizácia bola „nepodarená“.

„Predmetom investície nie je samotný interiér a mobiliár kaštieľa. Ideme rekonštruovať stavbu tak, ako to prikáže pamiatkový úrad,“ povedal Pellegrini. „Chcem aby Rusovce boli výkladnou skriňou reprezentatívnych priestorov vlády tak, ako máme hrad, a aby to nebolo predmetom posmeškov.“

Sobášna sieň na vizualizácii Združenia NKP Rusovce, ktoré ide pamiatku rekonštruovať.
Interiéry Rytierskej sály podľa aktuálneho návrhu.

Zatiaľ to vyzerá na hanbu pre Slovensko

Práve vybavenie interiéru, ktoré ukazujú vizualizácie nového návrhu Jaroslava Meheša, vyvolalo najväčší posmech a nesúhlas architektonickej obce. Návrh zastrešujú víťazi verejného obstarávania – Združenie NKP Rusovce firmiem Dopravoprojekt a Metroprojekt Praha. Podľa odborníkov na pamiatkovú ochranu a obnovu je práve interiér nejasným a problematickým bodom.

Pamiatkový úrad dozerá primárne na samotnú stavbu a stavebný interiér. Mobiliár je hnuteľný majetok, výber stoličiek v princípe do pamiatky nezasahuje.

„V tomto prípade má však mobiliár dosah na reprezentačný charakter kaštieľa, ktorý má prijímať návštevy na najvyššej úrovni a mal by teda reprezentovať hodnotovú úroveň tohto štátu. Zatiaľ to vyzerá na hanbu pre Slovensko. Interiér, ktorý sme videli na vizualizáciách, je absolútne zastaralý,“ hovorí Pavel Gregor, prezident ICOMOS Slovensko, ktoré je pobočkou Medzinárodnej rady pre pamiatky a sídla.

Úrad vlády plánuje do rekonštrukcie kaštieľa investovať približne 76 miliónov, doteraz nebola reč o tom, že mobiliár bude tvoriť ďalšiu, samostatnú položku, ako to teraz naznačuje Pellegrini. „Samotnému vybaveniu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie