Denník N

Vstával o štvrtej a prezliekal sa v aute, aby stihol tréning. Miloš Roman je teraz nádejou Slovenska v drafte NHL

Miloš Roman na MS do 20 rokov. Foto – TASR
Miloš Roman na MS do 20 rokov. Foto – TASR

Príbeh Miloša Romana ukazuje, čo musí podstúpiť mladý hokejista, aby sa priblížil k NHL. Talentovaný Slovák je spolu s Martinom Fehérvárym najväčšou slovenskou nádejou na tohtoročnom drafte do NHL.

Od chvíle, keď mladí chlapci prvýkrát vykorčuľujú na ľad a učaruje im hokej, je snom väčšiny z nich hrať v NHL. Spomedzi tisícov detí však len malá časť dostane šancu, potrebujú mať buď talent, alebo schopnosť poriadne drieť a niekedy aj šťastie.

Množstvo úspešných hokejových príbehov je o osobných obetách detí a ich rodín. 18-ročný Miloš Roman, ktorý bude cez víkend netrpezlivo sledovať draft do NHL, spolu s bratom Michalom denne dochádzal z Kysuckého Nového Mesta do českého Třinca.

„Nebolo to jednoduché. Práve naopak, keď si na to spätne spomínam, bolo to veľmi náročné obdobie. Rodičia, starí rodičia a starší brat pre nás obetovali všetko. Čas, peniaze, voľný čas. Jednoducho všetko, a vďaka nim sme to zvládli,“ hovorí pre Denník N.

Dívali sa na nás ako na bláznov

Romanovci začínali s hokejom na žilinskom štadióne, no keď mal starší Michal nastúpiť do piatej triedy, žilinský klub trval na tom, aby odišiel do hokejovej školy. „Rodičia s tým nesúhlasili, pretože chceli, aby sme mali popri športe aj kvalitné vzdelanie, tak sme museli obaja odísť,“ spomína Miloš Roman.

S čím mali problém na Slovensku, to neprekážalo v českom Třinci, vzdialenom hodinu cesty autom. Pre bratov a ich rodinu sa začalo hektické obdobie. Do školy chodili v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie